Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-11-2010

Бойко Борисов: Европейският мониторинг върху правосъдието трябва да продължи

„За разлика от Румъния, които искат този мониторингов доклад да бъде прекратен, България, и поне аз считам, че той трябва да продължи. Защото всеки политически натиск или вмешателство в съдебната система, не е добър ход. И този доклад ни трябва именно за коректив, за натиск върху съдебната система, да си направим реформите, такива каквито да са в унисон с изискванията на ЕС", заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с белгийския си колега Ив Льотерм. „Добре е да има такъв външен натиск от страна на ЕК. Смятам, че подходът на г-н Борисов е добър", каза белгийският премиер, цитиран от агенция „Фокус".

Бойко Борисов уточни, че това действие за продължаване на мониторинга трябва да бъде разграничено и по никакъв начин да не влиза във взимането на каквито и да било други решения, касаещи България.

Борисов заяви, че заедно с премиерите на Унгария и Полша, ще настоява дефицита, генериран от пенсионните системи, да бъде изведен от общия дефицит. „Много важна тема беше пенсионната реформа, която направихме, и по-точно това, което заедно с полския, унгарския и други премиери, защитаваме в Европейският съвет - да бъде изведен дефицитът, който пенсионните системи в бившите социалистически държави навсякъде по един и същи начин имат, от централния дефицит", поясни той.

Премиерът посочи, че до декември ще има промени в Кодекса за социално осигуряване, „така че по време на срещата, когато страната ни, заедно с останалите отстоява тези си искания, с които се гарантира пенсионната система до 2030 година".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.