Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-11-2010

Николай Младенов: Западните Балкани трябва да са част от ЕС, изпълнявайки критериите за членство

„Всички наши съседи от Западните Балкани трябва да са част от ЕС, изпълнявайки критериите за членство, работейки заедно и имайки добросъседски отношения", заяви министърът на външните работи Николай Младенов по време на дискусия по повод годишната Стратегия за разширяването на Европейската комисия.

„България и Европейския съюз е важно процесът на разширяване да има успех", поясни Зинаида Златанова - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България. Тя потвърди, че Европейската комисия е заявила ясно подкрепата си за разширяването на ЕС, предава агенция „Фокус".

Златанова повтори, че разширяването се осъществява по строги изисквания и критерии, като важна част е ангажиментът за реформи от страните-кандидати.

„За„ разширяването на Европейския съюз се изказа и Джудит Ланг, посланик на Унгария в България. Тя заяви, че разширяването е стратегическа цел на ЕС: „Всички държави обаче трябва да отговарят на условията". Унгария подкрепя присъединяването на Хърватия към ЕС, както и подготовката за интеграция на Сърбия. Подкрепя усилията на Черна гора и на Албания, както и либерализацията на визовия режим в Сърбия и Македония.

Ланг призова страните, участващи в спора за името на Македония, скоро да решат този проблем. По отношение на Турция, според Джудит Ланг е важно да се спазват правата на човека.

Междувременно сръбският премиер Мирко Цветкович заяви, че правителство ще отговори на въпросника на ЕК през януари. „Нашият план е да отговорим на въпросника до януари 2011 г., а във втората половина на същата година да получим статут на кандидат член", изтъкна Цветкович, след като получи въпросника от еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.