Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
01-12-2010

Стартира тръжната процедура за строителството на магистрала "Марица"

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев даде старта на тръжната процедура за избор на изпълнител на строителството на Лот 1 от АМ "Марица", съобщава пресслужбата на регионалното министерство.

В присъствието на депутати, представители от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Агенция "Пътна инфраструктура", Камара на строителите и депутати министър Плевнелиев направи обзор на състоянието и бъдещото строителство на магистралата, като припомни, че нейното изграждане е започнало през 1979 г.

От км 0+000 до км 5+000 имаме готови 5 км, които трябва да бъдат рехабилитирани, обясни Росен Плевнелиев и каза, че тръжната процедура от 5-ти до 72-ри км е преработена и вместо на четири лота, както е бил старият проект, ще се строи на два. Общата им дължина е 66,1 км, а индикативната им стойност е 209 млн. евро. Финансирането е по Оперативна програма "Транспорт". Министър Плевнелиев обяви, че най-късно в понеделник ще стартира и процедурата за избор на изпълнител на строителството на Лот 2 от магистралата.

През януари следващата година ще стартира процедурата за избор на изпълнител и за последните 3 км от магистрала "Марица". Възложител на отсечката от км 114+000 до км 117+000 (границата с ГКПП "Капитан Андерево") е Министерството на финансите. Финансирането е по линия на Световна банка.

Агенция "Пътна инфраструктура" трябва да навакса закъснението при стартирането на пътните обекти по ОП "Транспорт". Министър Плевнелиев посочи, че най-късно до 10 януари следващата година трябва да стартират и процедурите за "Софийски околовръстен път - пътен възел „Яна", "Кърджали - Подкова", а до края на януари - и тръжните процедурите за Лот1 и Лот 4 от автомагистрала Струма.

В заключение министър Плевнелиев обяви, че са издадени строителните разрешения за съпътстващите трасета на магистрала "Тракия".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.