Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
27-01-2011

Илиана Йотова: Политическият дебат около приемането на България и Румъния в Шенген оставя впечатлението за предрешен въпрос

Политическият дебат около приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство оставя впечатлението за предрешен въпрос, който обезсмисля изпълнението на задължителните технически критерии. Това заяви българският евродепутат Илияна Йотова (С&Д, БСП) по време на дебата в Комисията по правосъдие и граждански свободи на ЕП на доклада за пълноправното приемане на двете страни в Шенгенското пространство, изготвен от португалския евродепутат от Групата на Европейската народна партия (ЕНП) Карлос Коельо.
 
В изказването си българският евродепутат обърна внимание, че заключенията в доклада описват добре "създалата се ситуация със Съвета на ЕС".
 
"На 16 декември г-н Коельо е поискал официалните документи от работната група на Съвета за проверките за Шенген за България и Румъния. На 21 декември ЕК вече разполагаше с писмото на Франция и Германия, в което се говори, че приемането на България и Румъния трябва да бъде отложено и се посочваха 3 различни критерия, които нямат нищо общо с техническите критерии за изпълнение на Шенген. Остава впечатлението за вече предрешен въпрос, който обезсмисля изпълнението на задължителните технически критерии. В европейските институции и европейските медии се заговори усилено за проява на двойни стандарти по отношение на България и Румъния . Не е далеч времето, когато бяха приети други страни в Шенген и подобни условия пред тях не съществуваха", подчерта Илияна Йотова.
 
Българският евродепутат припомни, че предстои през февруари да бъде оповестен техническия доклад на ЕК за оценка на готовността на България и Румъния за членство в Шенгенското пространство "и там ще се проследи решаването на поставените от Франция и Германия въпроси". Според Илияна Йотова "създалата се ситуация, поражда много съмнения и коментари, включително и за политически цели във връзка с предстоящите избори във Франция"
 
"Затова трябва да се върнем там. където е необходимо нашето становище, а именно готовността за изпълнение на двете страни на техническите критерии за приемане в Шенген", призова Илияна Йотова. Тя подкрепи предложението Комисията по граждански свободи на ЕП "да не се произнесе до момента, в който не получи достъп до цялата информация".
 
"Иначе се превръщаме в  хора, които взимат решение, без да знаят за какво става дума", заяви в заключение българският евродепутат. 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.