Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
28-01-2011

Андрей Ковачев: Интеграцията на ромското население е отговорност на европейските институции и всички страни-членки

В Комисията по регионално развитие на ЕП се гласува становището на Андрей Ковачев (ЕНП,ГЕРБ) относно Стратегията на ЕС за интеграция на ромите. Тя се очаква да влезе за разглеждане в пленарна зала през март т.г. Документът беше гласуван с 39 гласа "за", 1 "против" и 4 въздържали се.

В становището си д-р Ковачев изтъква, че интеграцията на ромското население е отговорност както на европейските институции, така и на всички страни-членки. Българският евродепутат призовава да бъде подобрена комуникацията в тази посока, а Комисията да представи конкретен план за действие за бързото усвояване на европейските средства предвидени за тази цел.

Становището на Андрей Ковачев се отнася за използването на фондовете на ЕС за строеж на нови жилища или за ремонт на съществуващия жилищен фонд, за подобряване на инженерната инфраструктура, за благоустройство на местно равнище, съобщителни системи, образование, мерки за подобряване на достъпа до пазара на труда и др., което следва да доведе до социално приобщаване на маргинализираните общности.

"В периоди на демографски промени и икономическа криза бизнесът следва да преоткрие икономическия потенциал на ромското население, което да даде своя принос към икономическото развитие на Европа, както се предвижда в стратегията ЕС 2020. Това може да се осъществи, ако ромите получат добро образование, достойни жилищни условия и възможности за работа".

Ето защо г-н Ковачев призовава държавите-членки да активизират своите усилия за разрешаване на специфичните проблеми (крайна бедност, липса на образование, лоши санитарни условия) на маргинализираните общности, за да бъде направена важна и необходима крачка в борбата срещу социалното изключване на ромското население.

Андрей Ковачев отправя препоръка към държавите -членки да разгледат възможността за обвързване на отпускането на помощ за нови жилища на маргинализираните общности с поемането на обществени ангажименти от тяхна страна, например подходяща степен на участие в процеса на изграждане на новите сгради, задължително посещение на училище и приемането на работни места, предлагани от трудовите посредници, с цел да се обезпечи тяхната действителна, ефективна и устойчива интеграция.

В заключение Андрей Ковачев апелира за добра и активна координация на усилията на местно, регионално, национално и европейско ниво, за да не остане отново Стратегията само на хартия, а да даде конкретни резултати.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.