Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
16-02-2011

Хюсменова: Обединява ни загриженост за сигурността и човешките права

Важно е, че ЕК ще следи за прилагането на Закона за специалните разузнавателни средства в България, смята българският депутат от АЛДЕ след обсъждането в Европейския парламент

„Естествено е да има разгорещени дебати, когато става дума за основополагащи и незаобиколими европейски ценности като сигурност и човешки права и когато крехката граница между тях се пропуква”, заяви Филиз Хюсменова от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа в Европейския парламент (АЛДЕ) в изказването си при обсъждането на темата за специалните разузнавателни средства в Страсбург.

Според нея обединяващото в различните позиции по въпроса е загрижеността за сигурността и спазването на правата на човека. „ЕК поиска обяснения от българските власти, за да се убеди дали правомерно се използват специалните разузнавателни средства. Либерали и социалисти евродепутати поискахме дебат поради загриженост за законността. Загриженост за лошите практики и увереност в преодоляването им пролича и в изказванията на колегите от ЕНП.” Това каза в пленарната зала в Страсбург Филиз Хюсменова и изрази надеждата си, че тази обединяваща роля ще провокира скорошни процеси на нормализиране и демократично функциониране.

Важно е, че Европейската комисия ще следи за прилагането на Закона за специалните разузнавателни средства в България, коментира пред БНР Филиз Хюсменова резултатите от състоялите се в Европейския парламент дебати. „Действително, направи се коментар, че законодателството е европейско, но има проблем с прилагането му и Европейският парламент е мястото за подобни дебати, за да си отговорим на много въпроси, отговори на които очакват и българските граждани”, допълни Хюсменова. Тя подчерта, че темата за спазването на закона е изключително важна за ЕП.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.