Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
17-02-2011

ЕС трябва да преразгледа споразуменията за партньорство в Египет

Българският евродепутат от групата на ЕНП Мария Неделчева се включи в дебата в пленарна зала за ситуацията в Египет с писмено изказване, в което набляга както на демократичния преход в страната, така и на нуждата от решаване на редица въпроси.

Египетските власти взеха решение да извършат промени в Конституцията на страната. Група юристи беше събрана и в рамките на 10 дена ще направи предложения за изменения.

Според Мария Неделчева трябва да бъдат преразгледани най-противоречивите членове на Конституцията, касаещи разрешаването на неограничен брой президентски мандати, ограничаващите условия за кандидатстване на президентските избори, контролирането на избирателния процес, както и ограничаването на възможностите за гражданите да се обърнат към съда в случай на съмнения относно правилното протичане на изборите. 

„Демократичният преход е в своя ход. Промените в Конституцията, обаче не са единствения проблем,  по който трябва да се работи. Икономическото благосъстояние и социалната кохезия са главните условия за приобщаването на един народ и правилното функциониране на една страна”, подчерта Неделчева.

Тя настоя за ангажираност на ЕС с промените в страната и призова външният министър Катрин Аштън да преразгледа споразуменията за партньорство, наблягайки в тях на правовата държава, правосъдието и защитата на човешките права.

„Тези ценности не бива да се забравят под предтекст, че търсим как да стабилизираме нашите отношения”, обобщи Мария Неделчева.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.