Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-03-2011

Европейският парламент прие доклада на Мария Неделчева за Равенството между жените и мъжете – 2010г.

Борбата с неравенството между жените и мъжете е една всекидневна борба и ни остава още много път да извървим.

На пленарно заседание в Страсбург Европейският парламент гласува доклада на българския евродепутат Мария Неделчева (ЕНП/ГЕРБ), третиращ равенството между жените и мъжете през 2010г. Документът беше приет непосредствено след приветствията на Председателя на ЕП Йежи Бузек и на Председателя на ЕК Жозе Барозу по повод днешния Международен ден на жената и неговата 100-годишнина.

В речта си по време на предшествалия гласуването дебат Мария Неделчева върна европейските парламентаристи в годината на нейното раждане -1979, когато за първи път европейските граждани избраха директно своите представители и за първи път една жена-Симон Вейл, стана Председател на Европейския паламент.

„Днес аз съм една от 35% жени, представени  в пленарната зала на ЕП.  Тази цифра никога не е била толкова висока в Европейския паламент. Дължим това на всички тези жени, които са имали интелигентността, силата и куража да изискват заедно правото си на глас, на работа и на образование. Жени, които са искали единствено да защитят зачитането на тяхното достойнство и техните права. И ето, днес  се навършват 100 години, откакто водим борба с нечестните и неоснователни дискриминации", изтъкна Мария Неделчева.

Отчитайки постигнатия сериозен напредък, българският евродепутат обаче подчерта, че борбата с неравенството между жените и мъжете е една всекидневна борба и ни остава още много път да извървим до постигане на желаното равновесие.

В доклада си М.Неделчева посочва, че жените бяха по-силно и по-дълготрайно засегнати от кризата в сравнение с мъжете. Ето защо призова от трибуната за преминаване към действие - наблягане на ролята на училището в борбата с половите стереотипи, предоставянето на по-големи възможности в образованието, професионалното обучение и заетостта, които да бъдат базата за по-добър достъп на жените до по-отговорни постове.

В изявлението си пред Парламента българският евродепутат настоя да се сложи край на неравностойното заплащане, което съществува в момента и допълни, че трябва да напреднем що се отнася до участието на жените в управлението на големите фирми и предприятия. „Само 3% от членовете на управителните съвети на големите компании на борсата са жени. Не намирам, че това е нормално. Трябва да натиснем газта. И ако големите предприятия продължават да натискат спирачките, тогава, за съжаление, ще трябва да преминем към прилагането на квоти и поставянето на задължителни цели, въпреки че не подкрепям тази възможност".

Присъствието на жените на пазара на труда е много положителен елемент в полза на икономическия растеж, посочи още Мария Неделчева и изтъкна необходимостта от конкретни предложения за по-добро съчетаване на личния и семейния с професионалния живот.   

Тя приветства и намерението на ЕК да представи през пролетта предложение за борбата с насилието срещу жените: „Насилието над жените е бич, който трябва да се  борим с всички сили. Бих искала да благодаря на г-жа Вивиан Рединг за това, че е толкова активна в тази област".

В деня, когато празнуваме 100-годишнината от Международния ден на жената, М.Неделчева фокусира вниманието и върху жените в Тунис, Либия, Иран, Египет, Бахрейн, заслужаващи поздравления за куража, силата и постоянството им в борбата за защита на правата на човека. „Този вятър на свободата, който духа в Северна Африка, трябва да издуха остатъците от авторитаризма, бедността и социалните проблеми, така че жените в тези страни да се приобщят социално, политически и икономически, при пълно зачитане на тяхната култура и традиции. Нашата роля като Европейски парламент е да ги окуражим и подпомогнем в борбата им за правата на човека и демокрацията", заключи българският евродепутат.

След приключване на дебата, в който се чуха мненията на десетки евродепутати,  Мария Неделчева очерта необходимостта от подобряване условията на жените както в личен, така и в семеен и професионален план, улесняване достъпа им до пазара на труда и най-вече този до отговорни постове. Докладчикът ясно посочи и нуждата от признаване на тяхната квалификация и компетентност, а националните власти, институциите, политическите органи  и фирмите да станат по-отговорни. И понеже 2011 година  е европейска година на доброволчеството, българският евродепутат апелира напредъкът  в сферата на равенството между жените и мъжете да бъде най-голямата обща инициатива на институциите за тази година.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.