Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
09-03-2011

Надежда Нейнски: Европейската солидарност е очаквана от либийските граждани

Надежда Нейнски взе участие в ключовите разисквания по темата "Южното Средиземноморие и по-специално Либия, включително хуманитарни аспекти", които се проведоха тази сутрин по време на редовната Пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

"През 1999 г., за да избегне размирици в опозиционния Бенгази, Кадафи имаше нужда от изкупителни жертви, които да натовари с отговорността за заразените от СПИН деца, вследствие на лошото либийско здравеопазване. Намери ги в лицето на 6 български медици и един палестински доктор, които прекараха дълги години в либийски затвори. Манипулацията на Кадафи обаче не успя във вътрешен план и доказателство за това е, че днес именно от Бенгази започна революцията.

Медиците, жертви на диктатурата на Кадафи, се превърнаха в ярък символ на европейската солидарност", каза Надежда Нейнски.

"Днес тази европейска солидарност е очаквана от самите либийски граждани, очаквана е от младежта на Либия, очаквана е от онези, за които пред арабския свят не съществува дилема - или диктатура, или ислямизъм - и които всеки ден, включително с кръвта си, доказват, че в този свят също има място за демокрация. Затова днес, когато водим дебат за бъдещето на Либия, ние европейците сме длъжни да бъдем  обективни в оценките си, категорични в действията си и единни в решенията си. Длъжни сме да дадем подкрепата си за принципите, свободата и демокрацията", отбеляза българският евродепутат.

В дискусията се включи и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън.  

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.