Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
15-03-2011

България изрази ясна позиция за приоритетите на ЕС в контекста на финансовата и икономическата криза

Евродепутати и представители на националните парламенти на страните-членки на Европейския съюз обсъждат дългосрочната стратегия за инвестиции на ЕС съвместно с председателя на Европейския парламент Йежи Бузек

Евродепутатът от Групата на ЕНП(ГЕРБ) Илиана Иванова, която е заместник-председател на Специалната комисия по финансовата, икономическата и социалната криза, участва в дебат в ЕП в Брюксел на тема "Европейската добавена стойност и дългосрочните стратегии за инвестиране в ЕС". Участие във форума вземат и представители на националните парламенти, сред  които и българските депутати Моника Панайотова, Менда Стоянова и Делян Добрев.

След изказването на Томас Миров, председател на Европейската банка за възстановяване и развитие, Илиана Иванова откри дебата от името на Европейската народна партия. Тя очерта основните предизвикателства, свързани с осигуряването на устойчив растеж за европейската икономика - преодоляване на дълговата криза, гарантиране на финансова стабилност и силна подкрепа за малкия и средния бизнес. В изказването си г-жа Иванова акцентира върху необходимостта Европа да остане единна и да бъдат отчитани интересите на новите страни-членки при вземането на решения. "Всички сме в една лодка и трябва да плаваме заедно, за да гарантираме достигане на европейската добавена стойност до всички европейски граждани", заяви българският евродепутат. Думите й провокираха оживена дискусия и реакции на нейните колеги от Дания, Литва, Люксембург и др., които подкрепиха тезата на Илиана Иванова против "Европа на две скорости".

След дебата г-жа Иванова и българските депутати присъстваха на работна вечеря с председателя на Европарламента Йежи Бузек, с бившия председател Жак Делор и с останалите участници в конференцията, където продължи дискусията за бъдещето на европейския проект и начините за преодоляване на кризата.

Конференцията, организирана от Специалната комисия по финансовата, икономическа и социална криза в ЕП има за цел да бъдат представени националните гледни точки, както и да се проведе дебат по ключови икономически теми.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.