Твоят глас в ЕС / Новини от ЕП

  • A+
  • A-
15-03-2011

Надежда Нейнски призова старите демокрации в Европа да бъдат по-настоятелни в изработването на единни правила за енергийна сигурност

„Искам да призова старите демокрации на континента да бъдат още по-настоятелни в усилията си за изработване на единни европейски правила, които да донесат на гражданите на Европа по-висока сигурност, повече алтернативи, по-разумни пазарни цени на енергийните източници”.

С тези думи Надежда Нейнски откри днес конференцията за енергийна сигурност в Лондон, организирана от оглавявания от нея Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа, съвместно с Фондацията за европейска реформа “New Direction”, оглавявана от Джефри ван Орден.

Надежда Нейнски отбеляза, че от европейските политици зависи в най-голяма степен страните от бившия съветски блок, сега членки на ЕС, както и съюзът в неговата цялост, да съумеят да диверсифицират своите енергийни системи и да защитят в по-висока степен правото на своите граждани да не страдат от имперските амбиции на дадена частна компания, политик или държава.

Българският евродепутат обърна внимание на факта, че повечето участници в конференцията не случайно идват от Естония, Полша, Латвия, България - страни, исторически обвързани енергийно и ресурсно с бившия Съветски съюз. „Този факт изостря многократно проблемите с енергийната независимост и сигурност в тези страни, прави особено чувствителни към темата техните граждани и политици. Кой друг, ако не българските граждани, могат да свидетелстват колко малко струват уверенията на Русия, че е сигурен и предвидим енергиен партньор след газовата криза през зимата на 2009 г., когато заради чисто търговски спор с украинския газов оператор, Газпром прекрати в най-студения месец подаването на газ към цяла Европа. И най-слабо засегнати се оказаха най-малко зависимите от Русия в енергийно отношение страни”, каза още Нейнски.

Тя направи аналогии и със случващото се в страните от Северна Африка и напомни, че 85% от либийския петрол се изнася за Европа. „Кой европейски политик или ръководител на голяма частна компания в момента може със сигурност да предвиди какво ще е развитието на ситуацията в Либия или друга страна от региона? Каква ще е новата форма на управление и как това ще се отрази на взаимоотношенията на страната или компанията с новите управляващи?”, попита Нейнски.

В заключение тя постави специален екцент върху ядрената авария в следствие на земетресението в Япония. Нейнски напомни, че тази трагедия отново извади на дневен ред съществуващите от години съмнения в сигурността на атомните електроцентрали в Източна Европа и призова европейската общност да си вземе всички поуки от трагедията в Япония и да предприеме нужните мерки, за да не се стига до подобна катастрофа на Стария континент.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.