Парламент / Новини

  • A+
  • A-
28-09-2011

Състоянието на Съюза: Европейската комисия трябва да се върне в центъра на терена - Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в ЕП

"Дошло е време за отговор на кризата, който да върне политиката и Европа в пилотската кабина" - Жозеф Дол.

"Ние в Европа преминаваме през криза на растежа и на доверието, но преди всичко през криза на лидерството", заяви председателят на групата на ЕНП в дебата за състоянието на Съюза с Жозе Мануел Барозу.

Жозеф Дол призова председателя на комисията да се върне обратно "в центъра на терена" и да предложи план за излизане от кризата, който да се основава на общностния метод, а не на метода на междуправителственото сътрудничество, "който още веднъж доказа, че парализира Европа".

"Комисията играе основна роля- ролята на гарант на общия европейски интерес. Г-н Барозу, аз Ви призовавам да преминете отвъд националните интереси, и да предложите решения, които да са едновременно силни и бързи, за да се измъкнем от сегашната безизходица", заяви председателят на най-голямата парламентарна група в Европейския парламент.

Жозеф Дол повтори призива си за един "голям взрив" в ЕС, състоящ се от общо решение за бюджетна, данъчна и социална интеграция. "Европейците ще са солидарни помежду си само ако прилагат едни и същи правила."

Той поиска също така от комисията Барозу да завърши работата, започната от комисията Делор в началото на 90-те години, върху вътрешния пазар.

"Един истински интегриран европейски пазар, особено в сектора на услугите, ще спомогне сам по себе си за постигането на по-бърз растеж. Какво чакаме още", продължи Жозеф Дол.

В заключение председателят на Групата на ЕНП призова за създаването на програма Еразъм за започващите първа работа, на базата на университетската програма Еразъм, както и на центрове за върхови постижения в областта на научноизследователската дейност и иновациите в рамките на обществено-частно партньорство.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.