Парламент / Новини

  • A+
  • A-
12-12-2011

Всички ние на пътя

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Илиана Иванова откриха Седмица на пътната безопасност от кампанията „Всички ние на пътя". На пресконференция двама обявиха резултатите от кампанията за пътна безопасност “Всички ние на пътя – звездата си ти”, която е  по инициатива на Илиана Иванова и се провежда под патронажа на Цветан Цветанов със съдействието на отдел “Пътна полиция – СДВР”. Това е първата българска кампания, посветена на десетилетието, обявено от ООН за пътна безопасност.

Илиана Иванова представи осъществените инициативи и постигнатите резултати. Кампанията постигна голям успех и получи положителни оценки, затова ще продължим с още мероприятия, заяви Иванова и обяви 19-25 декември за Седмица, посветена на пътната безопасност. През тази седмица, преди коледните и новогодишни празници, организаторите искат да призоват шофьорите да бъдат изключително внимателни, тъй като в този период на годината се очаква повишаване на пътно-транспортните произшествия поради лошите метереологични условия и натовареното движение. По време на Седмицата на пътната безопасност, шофьорите ще бъдат призовавани чрез масирани радио-клипове и операции на КАТ-София да бъдат отговорни на пътя и да спазват правилата за движение като целта е да няма нито една жертва в следствие на ПТП. „Това е нашата амбициозна цел, която ще има пълноценен ефект за обществото. Защото е важно да запазим светлината и да бъдем всички заедно с нашите семейства в очакваните и така желани Коледни празници“, сподели Илиана Иванова.

Министър Цветан Цветанов призова шофьорите да бъдат внимателни и изрядни, да спазват правилата за движение и ограниченията на скоростта. Той обърна специално внимание на младите шофьори, тъй като процентът на смъртни случаи при тях е по-висок отколкото сред по-опитните водачи на МПС. „Бъдете изключително внимателни и помнете, че когато се качвате зад волана вие сте отговорни не само за себе си, но и за другите хора на пътя“. С тези думи Цветан Цветанов се обърна към всички шофьори.

Гл. инспектор Богдан Милчев представи предприетите полицейски акции по повод кампанията и данни за пътната безопасност в София. Той подчерта, че жертвите в следствие на ПТП в София тази година са 3 пъти по-малко в сравнение с миналата година и няма нито едно загинало дете. От месец юни до сега в София са организирани 44 специални операции на КАТ за намаляване на пътните инциденти. “София в момента е два пъти по-сигурен град на пътя в сравнение, с която и да е друга европейска столица“ , заяви Милчев.

Евродепутатът Илиана Иванова благодари на министър Цветанов и на Пътна полиция, че  приеха идеята и заедно осъществиха редица успешни акции в рамките на град София. „Намаляването на пътните произшествия и спасяването на повече от един човешки живот е успех за нашата кампания. С общи усилия успяхме да постигнем целите на тази инициатива. Ще се радвам да продължим да работим заедно в това да направим нашите пътища още по-безопасни, тъй като пътната безопасност е важна за всички граждани и всеки един от нас има роля за нейното повишаване“, допълни Иванова.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.