Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-06-2012

Продължава конференцията „ОСП: Минало и бъдеще”

Международната конференция "ОСП: минало и бъдеще" се организира в рамките на кампанията "ОСП: За:връщане в бъдещето" по проект, финансиран от Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК. Събитието се организира от Агенция Стратегма и Интелдей Сoлушънс, в сътрудничество с Информационното бюро на Европейския парламент в България. Конференцията продължава и утре, 27 юни, сряда.

4 млрд. евро се очаква да бъдат заделени за иновации в земеделието за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз. Това каза Михаил Думитру, директор на дирекция "Програми за развитие на селските райони" в Генерална дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Европейската комисия, цитиран от Информационна агенция "Икономика". Той участва в конференцията "ОСП: Минало и бъдеще". По думите му тези пари ще насърчават иновации, които на по-късен етап да могат да се използват в хранително-вкусовата промишленост. Средствата ще са за всички производители в общността за целия период, уточни Думитру.

Изискването за задължителен зелен компонент в бъдещата Обща селскостопанска политика трябва да бъде гъвкаво, за да се отчитат спецификите и нуждите на всяка държава-членка. Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по време на международната конференция за бъдещето на ОСП. „Въвеждането на „зелено" директно плащане трябва да бъде така направено, че да донесе възможно най-големи екологични ползи, без да застрашава жизнеспособността на сектора. Прилагането на „зелен" елемент има логична обосновка, но предложеният дял от 30% по първия стълб и 25% по втория е прекалено висок и трябва да се даде повече гъвкавост при определяне на дела му. По този начин ще се постигне по-добро насочване на помощта и ефективно изразходване на средствата", обясни зам.-министър Боянова.

По реформата на ОСП България подкрепя по-справедливото разпределение на средствата и изравняването на нивата на подпомагане, което ще позволи на новите държави-членки да повишат по-бързо своята конкурентоспособност. „Очакваме един от основните резултати на реформата да бъде справедливото третиране на всички фермери на територията на целия Европейски съюз, независимо в коя държава се намират", посочи Боянова. От следващия програмен период ЕК предлага изравняване в подпомагането на фермерите, без значение от вида на земеделието, обясни Михайл Думитру.

Страната ни подкрепя и идеята за прехвърлянето на средства между двата стълба на ОСП, която да отразява различните икономически, агроклиматични и регионални условия на отделните държави-членки. В момента предложеният процент е 5, но България настоява прехвърлянето от втория към първия стълб да бъде поне 10%.

Общата селскостопанста политика в периода 2014-2020 ще бъде с опростени правила както за бенефициентите, така и за администрацията. „Защото нашата цел е ефектите да са видими за всички и това стои като предизвикателството пред всички държави-членки", почерта Думитру.

Дебатът по бъдещата политика за земеделието и селските райони продължава, като страната ни за първи път участва активно и пълноценно в подготовката на законодателството в тази област. През есента предстои дебат по общата финансова рамка и определянето на финансовите пакети за отделните държави-членки.  

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.