Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
26-07-2012

Министър Дончев иска от академичната общност аргументи за оперативна програма за наука и образование

Министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев призова академичната общност в срок до м. септември да разработи и представи конкретни аргументи в подкрепа на тезата, че през следващия програмен период в България трябва да има отделна оперативна програма за финансиране на мерки в сферата на науката и образованието, съобщава пресслужбата на министъра по управление на средствата от ЕС. Това стана на работна среща с ректори на университети и представители на академичната общност с участието на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Повод за срещата беше инициативата на академичната общност да представи искането си за обособяване на отделна оперативна програма за следващия програмен период, която да финансира проекти в сферата на науката и образованието. В момента специализирана работна група към МОМН дефинира приоритетите, целите и мерките в тези сфери, като се предвижда през есента да бъдат предложени инструменти за тяхното финансиране до 2020 г.

„Преди въпроса дали да има отделен финансов инструмент, трябва да си отговорим на друг, много по-важен въпрос - какво искаме да бъде финансирано, в кои сфери и за колко пари", заяви министър Дончев, който представлява България в европейския дебат за бъдещето на Кохезионната политика. По думите му настоящата ситуация в ЕС прави процеса на планиране на следващия програмен период изключително сложен - предвид ожесточената дискусия за бъдещето на политиката по сближаване, тенденцията за намаляване броя на финансовите инструменти във всички държави-членки и цялостната нагласа на страните-донори за начина, по който се инвестират средствата на ЕС. Министър Дончев акцентира на факта, че само четири страни-членки разполагат с отделен финансов инструмент, посветен на наука и образование. Той сподели тенденцията, че ситуацията в Европа е тежка, че контролът е все по-жесток и че в ЕС има спрени над 150 оперативни програми, включително в страни като Австрия, Германия и Швеция.

В рамките на обсъжданията министър Дончев подкрепи предложението за създаване на фонд, който да дава възможност за оборотно финансиране на българските академични институции и се ангажира да подкрепи идеята в преговорите с Министерство на финансите за неговото създаване.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.