Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
26-09-2012

Европейски ден на езиците

От 2001 г. насам 26 септември е посветен на честването на европейските езици, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение на този ден ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.. Старият континент има истинско езиково съкровище - 23 официални езика и повече от 60 местни общности, които говорят на регионален или на малцинствен език, а също и езиците, на които говорят гражданите с произход от други държави и континенти.

Съветът на Европа подпомага популяризирането на многобройни инициативи за повишаване на осведомеността в своите 47 държави членки като част от кампанията "Говори с мен!", начело на която е Европейският център за съвременни езици в Грац, Австрия.

От своя страна Европейската комисия предлага за периода 2014-2020 г. нова програма в сферата на образованието, обучението и младежта - "Еразъм за всички" - която ще продължи да подкрепя преподаването и изучаването на чужди езици.
Във всички европейски държави в рамките на седмицата около 26 септември се провеждат различни инициативи, които имат за цел да насърчават многоезичието на Стария континент.На Европейския ден на езиците ще има по нещо за всеки - в Прага организират „спийкдейтинг", по време на който ще си правят срещи, за да говорят на различни езици, в София канят на кафе в „световно" кафене, в Орхус провеждат рап конкурс, в Будапеща отварят коктейл бар на европейските езици, в Кардиф има вечер на чуждестранната поезия, а 30 библиотеки в Берлин предлагат на читателите си да ги посетят за ободряваща езикова „баня",в Италия организират „преводно кино - субтитри или озвучаване".

В повечето европейски градове се провеждат дискусии и форуми за многоезичието и значението му за културното разнообразие,които поставят акцент върху предимствата и възможностите,които владеенето на езици предоставя.
Европейската комисия ще отбележи деня със специална проява в Лимасол (Кипър), в която ще участват над 400 делегати.Основна тема на обсъжданията ще са начините за подобряване на чуждоезиковото обучение и ролята на езиците в глобализиращия се свят.

Българското събитие тази година по традиция ще бъде в неделя, 30 септември, от 11:00 ч. пред Народния театър "Иван Вазов", и в него ще участват членовете на мрежата на културните центрове на страните от ЕС (EUNIC).
Целта на проявите е хората от всички възрасти, учащи се или не, да бъдат насърчени да се захванат с изучаването на чужди езици, както и да се отдаде дължимото на културното и езиковото многообразие

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.