Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
09-11-2012

1/3 от бюджета на ОПРР разплатен

Разплатени са средства на обща стойност 1 млрд. лева към бенефициенти/изпълнители на проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР), които представляват 1/3 от общия бюджет на програмата (3, 131 млрд. лева), съобщават от Управляващия орган на Програмата.

Със своите постижения ОПРР се нарежда сред най-успешните програми в България. В продължение на 5 години програмата се утвърждава като основен инструмент за подобряване на българските региони, превръщайки ги в по-привлекателно място за живеене с обновени образователни, културни и социални институции, благоустроена градска среда, по-добри пътища, информационни и комуникационни връзки.

От началото на програмата до момента са подадени 1773 проектни предложения, сключени са 981 договора на стойност 2,8 млрд. лева (90,29% от общия бюджет).

Към настоящия момент са реализирани успешно 228 проекта, като е постигнато обновяване на 298 детски градини и училища, за които население повлияно от обновените сгради на образователната инфраструктура е над 790 хил. души; 15 проекта за обновена градска среда; 48 обновени читалища, за които население повлияно от обновените сгради на културна инфраструктура е над 540 хил. души; обновени са 36 социални домове за възрастни, за които население повлияно от обновените сгради на социалната инфраструктура е над 200 хил. души; общо спестена енергия на годишна база от обновена инфраструктура е отчетена стойност от 43 000 МWh/y; рехабилитирани/реконструирани пътища са отчетени 372 км; изпълнени са 5 проекти за подкрепа на туризма и утвърждаването на България като ключова туристическа дестинация в Европа.

Прогресивното нарастване на плащанията през последните години се явява следствие от усъвършенстването на системите за управление и контрол на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие”, резултат от работата на една добре изградена структура с ясно определени функции и отговорности по отношение усвояване на средства от Европейския съюз. Не без значение е духът на партньорство, изграден с НСОРБ, заинтересовани институции, бенефициенти и ключови партньори.

Този успех ще предостави възможност на Управляващия орган да заяви своето намерение пред Европейската комисия България да защити средства в по-голям размер през следващия програмен период 2014-2020 г. за развитието на българските градове и региони.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.