Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
11-01-2013

Годишен напредък по оперативните програми, финансирани чрез Структурните и Кохезионния фонд на ЕС за 2012 г.

„Европейската комисия беше много коректна към България и в края на годината страната ни е от малкото, на които бяха изплатени абсолютно всички финансови средства." Думи на министър-председателя Бойко Борисов. 

„2012 година е рекордна по отношение на разплатените средства от ЕС, заяви от своя страна министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. „До края на миналата година България е разплатила 35% от средствата от ЕС. Ако в периода 2007 - 2011 г. имаме обща сума на плащанията от 2,9 млрд. лв., само за 2012 те доближават 2,5 млрд. лв. Това е реално доказателство, че изминалата година е рекордна от гледна точка на плащанията", заяви министър Дончев. По думите му България вече е договорила целия финансов ресурс в размер на 15,7 млрд. лв., като само за изминалата година е била договорена 1/3 от цялата финансова рамка - 5,47 млрд. лв.

„За 2012 г. България не позволи загуба на средства по нито една от оперативните програми и получи възстановяване на всички дължими суми от Комисията", заяви заместник-министърът на финансите Карина Караиванова. Като основна причина за това тя посочи чистите заявки за плащания от сертифициращия орган и качествената система за управление и контрол на национално ниво. „Дори и да има грешки, ние ги откриваме и коригираме тук в България и не чакаме те да ни бъдат посочвани от ЕК. Доверието в българския сертифициращ орган е много високо. Нашата работа се оценява добре от Комисията и поради тази причина заявките ни за плащания бяха изпълнени изцяло още през миналата година", заяви г-жа Караиванова.

Томислав Дончев подчерта, че минималната цел на страната до края на 2013 трябва да бъде достигане на обем плащания не по-малък от 65%. Сред останалите предизвикателства за годината той открои подготовката на оперативните програми за следващия програмен период, преговорите за договора за партньорство с ЕК и приемането на Закон за управление на средствата от ЕС, който да гарантира интегриран характер на всички мерки и проекти и устойчивост на системата за управление и контрол на средствата. „Разчитам до средата на тази година да имаме одобрена многогодишна финансова рамка и пълна яснота с какъв ресурс ще можем да оперираме в следващия програмен период. Убеден съм, че системата е достатъчно устойчива и дори саморегулираща се и искрено вярвам, че предстоящите парламентарни избори няма да имат негативен резултат върху нея", заяви Томислав Дончев.

Финансовите резултати за изпълнението на Оперативните програми се публикуват и обновяват на месечна база до 10-то число за предходния месец на единния информационен портал Eufunds.bg. Регулярни справки в края на всеки месец можете да откриете на: http://eufunds.bg/bg/page/766

Анализ на финансовото изпълнение на оперативните програми за 2012 г. Обучение за работа с публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН), 10 януари 2013 г. Презентации 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.