Библиотека / Фондовете за България

RSS
  • A+
  • A-
12-02-2013

Ще се увеличават средствата за общините при голям брой качествени проекти

Управляващият орган на ОПАК е готов да увеличи бюджета по новите процедури за общините в случай че има голям интерес за кандидатстване и достатъчен брой качествени проектни предложения. В момента общинските администрации могат да кандидатстват в два нови конкурса за европейско финансиране на обща стойност 3,5 млн. лв. Това обяви Ръководителят на програмата Моника Димитрова-Бийчър в Пловдив при откриването на информационната кампания, организирана из страната. На нея от 11-ти до 15-ти февруари експерти от ОПАК ще представят подробно изискванията и механизмите за кандидатстване по двете процедури по подприоритет 1.1 и по подприоритет 1.3. Първият от поредицата информационни дни по подприоритет 1.1. се проведе в София, но поради големия интерес и множеството въпроси по процедурите екип на ОПАК ще обиколи всички райони за планиране.

Моника Димитрова-Бийчър припомни някои често срещани грешки при изготвянето на проектните предложения, които трябва да се избягват, тъй като съществува реална опасност те да бъдат отхвърлени. „Смяната на екипите по проектите е нещо, което се случва прекалено често. Имаме седмици с по 30 броя анексирани договори, което е недопустимо“, каза г-жа Бийчър. Тя подчерта, че съществени промени на договорите като тази трябва да се правят само по изключение. Ето защо е нужно да се планира добре предварително, като някои организационни  дейности могат да стартират още преди подписването на договора за безвъзмездна финансова помощ. Тя препоръча още да се изготвят реалистични бюджети, да се залагат измерими и адекватни индикатори за всяка дейност от проектните предложения и да се внимава за допустимите и недопустимите разходи според правилата на Европейския социален фонд.

Близо 40 експерти от община Пловдив и областта взеха участие в днешното събитие. Информационните дни ще продължат до края на седмицата в градовете Пловдив, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца, София ( само по подприоритет 1.3.)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.