Предстоящо

  • A+
  • A-
13-05-2013

Нощ на литературата в Информационния център на ЕС в София, 15 май 2013 г.

Европейската комисия в България ще се включи активно в Нощта на литературата на 15 май 2013 г. По случай предстоящото присъединяване на Република Хърватия към ЕС, актьорът Иван Юруков ще чете избрани откъси от романа "Наш човек на мястото на събитието" от хърватския автор Роберт Перишич в Информационния център на ЕС на ул. Московска 9.

В Нощта на литературата  на 15 май  от 18 часа на всеки половин час известни български личности ще четат откъси от издадени на български чуждестранни автори. Това ще се случва в т. нар „гнезда” – Информационния център на ЕС, Двора на Софийския университет, "Чай във фабриката", ЦУМ, "DaDa Cultural Bar", Полски институт, Градинката зад Руската църква, книжарница "Къща за птици", Френския институт, Културно-информационен център – София, Чешкия център и Централна поща, като карта и информация за местоположението ще може да намерите в специално издадени за събитието брошури, разположени в изредените места. Всеки слушател ще има възможност да събере печати от всички „читателски гнезда”, а в 21.30 ч. в Чешкия културен център чрез томбола ще бъдат изтеглени победителите, които ще получат за награда една от четените книги.

Нощта на литературата е международно събитие за засилване на културния обмен и взаимното запознаване с различни културни общности. Чешкият център в София, по примера на много европейски градове, организира за втори път в България литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели. Инициативата се провежда под егидата на EUNIC България, с  участието на Представителството на Европейската комисия в България, Австрийското посолство, Британския съвет, Гьоте институт, Представителството на Европейската комисия, Културно-информационния център на република Македония, Полския институт, Руския културно-информационен център, Унгарския институт, Френския институт и Чешкия център и сдружение „София: Поетики“.

Тази година освен София, в Нощта на литературата се включват и още 10 града: Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, София и Шумен.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.