Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
12-08-2013

Настроенията в Сърбия към ЕС се подобряват

Подкрепата на сръбските граждани за европейска интеграция се е качила с 9% от декември, а опозицията е спаднала със 7%. Това сочат данните от последното проучване на сръбското правителствено бюро по европейска интеграция, цитирани от eurasiereview.

Проучването показва, че 50% от 1,050 анкетирани биха подкрепили референдум за членството на Сърбия в ЕС, в сравнение с 41% през декември. Против са 24%, 19% заявяват, че няма да гласуват, а 8% не са решили още. Представители на бюрото по интеграция и политически анализатори казват, че общественото мнение за пътя към ЕС се е подобрило след началото на предприсъединителните преговори, които последваха изготвената рамка за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово.

Ивана Джурич, помощник-директор по комуникации на бюрото за интеграция отчете, че и работата на правителството и положителните реформи, които то извършва, също влияят на покачващото се одобрение.„Тъй като правителството работи над три от най-важните области – борбата с корупцията, правосъдието и здравеопазването, то получава подкрепата на около 68% от гражданите, независимо дали тези реформи са важни за присъединяването към ЕС или не,“ каза още тя.

Алексадра Йоксимович, президент на Центъра за чуждестранна политика в Белград, пък посочи, че ентусиазмът на Сърбия за присъединяване към ЕС никога не се е изчезвал, но бил застинал, понеже страната срещнала препятствия, каквито останалите страни нямали, включително и Хагския трибунал и проблемите с Косово. Йоксимович каза, че сръбските граждани виждат членството в ЕС като възможност за по-добри икономически условия и по-добър живот.

„Решителността на ЕС да приеме Сърбия като бъдещ член на „клуба“ без нови изисквания, трябва да бъде призната. Именно тя върна на сърбите увереността, че европейската интеграция не е просто „пясъчна кула,“ каза Никола Лакич, студент по политология във Войводина.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.