Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
24-04-2014

НАТО е обезпокоен от руските заплахи за използване на сила срещу Украйна

НАТО е обезпокоена от заплахите на Русия, че ще използва военна сила срещу Украйна, заяви заместник генералният секретар на организацията Александър Вършбоу, предаде „Дарик”.

Вършбоу осъди Москва за, по думите му, възпламенителната й риторика и я призова да подкрепя изпълнението на постигнатото миналата седмица в Женева споразумение за успокояване на обстановката в Украйна.

"Прибягването до завоалирани заплахи и започването на нови военни учения близо до украинската граница засилва напрежението в една и без това нестабилна ситуация и нарушава духа на споразумението от Женева", предупреди той.

Междувременно Съединените щати отхвърлиха като нелепи обвиненията на руския министър на външните работи Сергей Лавров, че те финансират или ръководят "антитерористичната операция" в Украйна, подета от новите прозападни власти срещу проруските сепаратисти в източната част на страната.

"Смятам, че по-голямата част от тези твърдения, направени в интервю (на Лавров за руската англоезична телевизия "Раша тудей"), са нелепи и не основани фактологически на това, което се случва на място", каза говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки. Тя определи като "легитимен отговор" действията на украинските власти срещу "незаконното превземане с оръжия на сгради в няколко града в източната" част на страната от проруски сепаратисти.

Русия изрази готовност да изпрати войски в Украйна, ако, по думите й, нейните легитимни интереси в страната бъдат нарушени, след като новите украински власти в Киев започнаха "антитерористична операция" срещу проруските сепаратисти в източни региони.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.