Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
25-04-2014

Франция подкрепи идеята за европейски енергиен съюз

Инициатива за „Европейска енергийна общност” за независима и солидарна в енергийната си политика Европа лансираха френският президент Франсоа Оланд и полският премиер Доналд Туск. Идеята ще бъде обсъдена през юни в Брюксел на европейска среща на върха, посветена на този въпрос, съобщава БТВ.

Според Доналд Туск този проект, инициативата за който пое Полша, действително е в състояние да бъде „в услуга на целия Европейски съюз" в една „критична ситуация" по отношение на украинската криза. „ЕС вече не бива да бъде зависим от един единствен източник на доставки – Русия”, подчерта той, отбелязвайки „чистотата на принципите, които движат" Париж и Варшава в тяхната инициатива.

Целта на този бъдещ съюз е Европа да стане „по-независима, по-кохерентна, по-солидарна в енергийната си политика” на фона на силната зависимост на някои европейски страни от руския газ, която отново излезе на преден план с украинската криза, се казва в съобщението на Елисейския дворец.

Франция и Полша са на едно мнение „по шест предложения" и имат намерението „да убедят всички страни членки да напредват по посока европейска енергийна общност", което е един „прекрасен проект", коментира президентът Оланд.

Полският премиер се спря на въпроса за газа и „необходимостта да се инвестира в инфраструктури, които да позволят да се свърже целия Европейски съюз чрез мрежа от газопроводи", но и необходимостта от нови енергии.

Доналд Туск подчерта възможността ЕС да купува втечнен газ от Съединените щати или Австралия, с които Общността би искала да установи контакт възможно най-бързо". Той допълни също и за възможността за доставки от средиземноморските страни, южните партньорки на ЕС.

Според него председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е изразил подкрепа за това френско-полско предложение, а председателят на Европейската комисия и неговите служби вече работят по предложенията предвид срещата на върха през юни.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.