Парламент / Новини

  • A+
  • A-
25-05-2014

ГЕРБ печели изборите за Европейски парламент в България

Централната избирателна комсия обяви край на изборния ден в 20.00ч.

При 100 процента от паралелното преброяване на "Галъп интернешънъл" картината с резултатите от изборите на български депутати за европейския парламент изглежда така:

Гласове за ГЕРБ: 30.0%

Гласове за Коалиция за България: 18.5%

Гласове за ДПС: 18.4%

Гласове за "България без цензура": 10.4%

Гласове за Реформаторски блок: 6.0%.

Под изборната бариера остават „Атака” - с 3,7%, АБВ - 3,4%, Национален фронт за спасение на България - 2,7%, 0,6% - Синьо единство и „Зелените” - 0,6%.

ГЕРБ получава шест мандата, Коалиция за България и ДПС вероятно ще получат по четири, България без цензура два, а Реформаторския блок един.

Убедителната победа на ГЕРБ е обект на много кулоарни коментари в Брюксел, съобщава БНР. От Европейската народна партия вече на няколко пъти разпространяват данните от България, включително и за резултатите, постигнати от Реформаторския блок. Според обобщени данни на ЕНП от 17 страни, в които има екзитполове, партията води пред социалистите в 10.

Вече е ясно, че блокът на Ангела Меркел остава значително пред социалистите в Германия, но губи позиции, докато те печелят такива. Ясно е и че германците ще изпратят в следващия Европейски парламент и една нова партия, наречена "Алтернатива за Германия", която е против общата европейска валута.

Други много коментирани данни са за победата на крайнолявата гръцка партия СИРИЗА.

Резултатите от екзитполовете и в други страни като Австрия и Финландия показват, че прогнозите за пробив на радикални, евроскептични и популистки партии се потвърждават.

Все още не са оповестени официални данни за избирателната активност. Неофициалните обаче са, че тя ще е близка до последните избори за Европейски парламент през 2009 г. - около 43 на сто. И в Германия, и във Франция междинните данни показват по-висока активност от тогава. В Ирландия тя е над 50 процента, в Латвия - над 40 на сто.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.