Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
30-01-2017

Кръгова икономика: Комисията предлага насоки за оползотворяване на енергия от отпадъци

Една година, след като прие пакета от мерки за кръговата икономика, Комисията представя доклад за изпълнението и напредъка по ключови инициативи от своя план за действие от 2015 г.

Освен доклада Комисията:

  • създаде платформа за финансова подкрепа на кръговата икономика заедно с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Платформата ще свързва новаторите с инвеститори;
  • публикува насоки за държавите от ЕС относно производството на енергия от отпадъци;
  • предложи целево подобряване на законодателството за определени опасни вещества в електрическото и електронното оборудване.

Въз основа на набраната инерция с Плана за инвестиции за Европа, по който до края на 2016 г. са мобилизирани инвестиции на стойност 164 млрд. евро, с платформата за финансова подкрепа на кръговата икономика ще се подобрят връзките между съществуващите инструменти, като Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) и програма „InnovFin – Финансиране от ЕС за новатори“ по „Хоризонт 2020“, и евентуално ще бъдат разработени нови инструменти за финансиране на проекти в тази област. Комисията, ЕИБ, националните насърчителни банки, институционалните инвеститори и други заинтересовани страни ще обединят усилията си в рамките на платформата. Чрез нея ще се повишава осведомеността за възможностите за инвестиции в кръговата икономика и ще се стимулират добрите практики сред организаторите на проекти, ще се анализират проекти и свързаните с тях финансови нужди и ще се предоставят съвети относно структурирането и рентабилността на проектите.

Преходът към кръгова икономика предлага големи възможности на Европа и нейните граждани. Той е важна част от нашите усилия за модернизиране и трансформиране на европейската икономика, поемайки в една по-устойчива посока. В основата му стоят силни икономически аргументи – предприятията имат възможност да извлекат големи печалби и да станат по-конкурентоспособни. Преходът води до значителни икономии на енергия и ползи за околната среда. Благодарение на него се създават нови работни места и възможности за социална интеграция. Преминаването към кръгова икономика е тясно свързано с основните приоритети на ЕС в областта на заетостта и растежа, инвестициите, социалната програма и индустриалните иновации.

Комисията и Европейският икономически и социален комитет организират конференция за кръговата икономика. Тя ще се проведе на 9 – 10 март 2017 г. и на нея ще бъдат представени основните резултати, постигнати до момента, и ще бъдат обсъдени бъдещите резултати със заинтересованите страни. По този повод ще бъде обявена европейската платформа за заинтересованите страни относно кръговата икономика.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.