Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
08-03-2017

Днес ще бъде обявена Европейската награда за жени иноватори #WIPrizeEU

Новото в това издание е наградата за изгряващ иноватор до 30-годишна възраст.

На специална церемония в Брюксел ще бъдат раздадени общо четири награди. Победителката в конкурса ще получи 100 хил. евро. Наградата за второто място е 50 хил. евро, а за третото – 30 хил. евро. Специалната нова награда за изгряващ иноватор е на стойност 20 хил. евро. Финалистита в надпреварата за наградите трябва успешно да са внедрили на пазара своя иновация. Те трябва да са основали или съосновали компания с оборот от най-малко 100 хил.

Сред финалистите е и българката Кристина Цветанова, изобретила таблет за незрящи.

По данни на Европейската комисия едва 30% от всички предприемачи в Европа са жени. С наградата, която се финансира по програмата за иновации "Хоризонт 2020", Европейският съюз цели да отличи постиженията на жените, които преодоляват бариерите към предприемачеството като достъп до финансиране и мрежи, както и да привлече вниманието към нуждата да се увеличи женското участие в тази област.

Над 260 жени са участвали в конкурса от началото му през 2011 г. Победителите, спечелили наградите за 2016 г., са Сузана Саргенто (Португалия), която превръща превозни средства в горещи точки за безжичен достъп до интернет, Сирпа Ялканен (Финландия), чиито иновации водят до създаването на нови лекарствени съставки за лечение на рак на гърдата и простатата, и Сара Бърк (Ирландия), която беше отличена за новаторската й космическа технология, която се използва от НАСА на Международната космическа станция.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.