Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
29-03-2017

Представяне на доклад „10 години България в Европейския съюз: ползи и предизвикателства“ #BG10xEU

На 30 март 2017 г. от 10.00 ч. в Дома на Европа в София ще бъде представен доклад за ползите и предизвикателствата от членството на България в Европейския съюз. Докладът е изготвен от екип от изследователи на Центъра за либерални стратегии по заявка на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент. С него стартира проектът #BG10xEU, свързан с десетата годишнина от присъединяването на България към ЕС.

Събитието ще бъде открито от ръководителите на двете представителства - Огнян Златев и Теодор Стойчев. Даниел Смилов и Георги Ганев ще представят изводите по основните теми в доклада, сред които политическите и икономически аспекти от членството; политиките на ЕС в полза на гражданите, медиите и НПО сектора в България; образование, наука и култура, както и ефектите от външната политика на ЕС. Публиката ще има възможност да се включи в дискусия с цел финализиране на доклада, който ще бъде издаден за Деня на Европа.

Докладът цели да представи как се е отразил процесът на европейска интеграция върху развитието на България. Текстът показва историческото развитие на България в тези сфери, като разглежда не само десетте години на членство, но и предприсъединителния период. Анализът също така прави сравнение с държави, със сходни на България характеристики, които в момента са извън Европейския съюз.

Целта на доклада е да предизвика дискусия сред българското общество относно важността на членството. От своя страна в продължение на цялата 2017 г. Представителството на ЕК и Информационното бюро на ЕП, както и всички европейски мрежи предвиждат над 50 инициативи в цялата страна за отбелязване на годишнината – научни конференции, семинари, фотоконкурси, информационни материали и други. Всички те ще бъдат чудесна възможност за популяризирането на резултатите от членството на страната ни в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, което ще се проведе в периода януари - юни 2018 г.

 Допълнителна информация

Регистрацията за събитието е задължителна и се извършва предварително на адрес: http://bit.ly/BG10xEU-start. Събитието ще се излъчва на живо онлайн на адрес: www.europarl.bg.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.