Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
14-06-2017

Комисията въвежда мобилно приложение „Еразъм+“ по повод 30-та годишнина на програмата #ErasmusPlus #EplusFuture #FutureOfEurope

Мобилното приложение „Еразъм+“ е важна придобивка за програма, която през периода 2014—2020 г. ще оказва подкрепа на повече от 4 милиона души да учат, да се обучават и да извършват доброволческа дейност в чужбина. То ще бъде ориентир за студентите, учащите в областта на професионалното образование и младите хора през цялото им обучение по линия на „Еразъм+“. Това ще спомогне програмата да стане по-приобщаваща и достъпна за всички. Комисията е поела сериозен ангажимент да изгради, заедно с поколението „Еразъм+“, бъдещето на програма „Еразъм+“ и след 2020 г., като целта е програмата да стане по-солидна и да се гарантира, че тя ще достигне до още по-широк кръг от млади хора.

Мобилното приложение „Еразъм+“ ще даде възможност на участниците:

  • Лесно да проследяват своя напредък по различните административни стъпки — преди, по време и след престоя си в чужбина. Чрез приложението студентите ще могат и да договарят и подписват онлайн своите споразумения за учебна дейност, както с изпращащите, така и с приемащите университети;
  • Да обменят и да гласуват за предпочитаните от тях съвети, за да помогнат на други хора да се интегрират в местните общности; както и
  • Да подобрят езиковите си умения посредством пряка връзка към платформата за онлайн езикова подкрепа по „Еразъм+“, която предлага онлайн курсове с преподавател и интерактивно наставничество на живо.

Първата версия на приложението вече е достъпна както за iOS, така и за Android. Чрез нови характеристики и постоянно актуализиране достъпът до него скоро ще бъде разширен, за да бъдат включени и други групи участници в програмата „Еразъм+“, като същевременно се гарантира, че приложението отговаря и на бъдещите нужди на поколението „Еразъм+“.

От началото на първоначалната програма „Еразъм“ през 1987 г. досега в обмен в чужбина са участвали 9 милиона души. На днешното празненство в Страсбург председателите на Европейския парламент и на Комисията ще връчат символична награда за деветмилионния участник по програма „Еразъм+“ на 33 представители на поколението „Еразъм+“ — по един от всяка от участващите европейски държави. Церемонията по награждаването ще бъде последвана от дебати относно бъдещето на програмата „Еразъм+“ след 2020 г. с участието на млади хора, участници и организации по програма „Еразъм+“, НПО, членове на Европейския парламент, както и настоящи и бивши членове на Европейската комисия — включително тези, които са допринесли за създаването на първоначалната програма „Еразъм“.

Контекст

От стартирането си през 1987 г. — с участието на 11 държави и 3 200 студенти — програмата „Еразъм“ е дала възможност на 9 милиона души да учат, да се обучават, да осъществяват доброволческа дейност или да придобият професионален опит в чужбина. През 2014 г. беше създадена програмата „Еразъм+“, която обединява всички инициативи в областта на образованието, обучението, младежта и спорта в единна рамка на ЕС. Понастоящем програмата обхваща 33 европейски държави (всички 28 държави от ЕС, Турция, бившата югославска република Македония, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн), като за по-малко от три години в нея са взели участие над 2 милиона души.

С цел да ангажира поколението „Еразъм+“ в изграждането на бъдещето на програмата „Еразъм+“, Комисията стартира онлайн място за среща на поколението „Еразъм +“. Този уебсайт дава възможност на младите хора и организациите да участват в дебати с участието на експерти в областта на младежта, образованието и обучението, да предлагат теми, да установяват проблеми и да предлагат решения. Новото приложение допълва тези усилия.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.