Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
07-07-2017

На 1 юли Естония пое председателството на Съвета на ЕС #EU2017EE

Естония пое от Малта председателството на Съвета на ЕС. От 1 януари 2018 г. председателството трябва да бъде поето от София. Естония планира да насочи усилията си в четири области: изграждането на открита и иновативна икономика, безопасна и сигурна Европа, дигитална Европа и приобщаваща и устойчива Европа.

Естония планира да насочи усилията си в четири области: изграждането на открита и иновативна икономика, безопасна и сигурна Европа, дигитална Европа и приобщаваща и устойчива Европа.

Балтийската държава ще води Европа по време на особено динамичен период за съюза – преговорите за брекзит тепърва започват, а развитието на проекта за газопровод „Северен поток 2” може да бъде сериозна ябълка на раздора.

Приоритетите на Талин обаче са насочени в друга посока. Като държава, която е сред водещите в развитието на новите технологии, Естония ще се стреми към създаването на дигитална Европа.

Важна част от естонските планове е утвърждаването на свободното движение на информация като основен принцип на ЕС (заедно с движението на хора, стоки, услуги и капитал). Акцент ще бъде поставен на трансграничната цифрова търговия и услуги, които значително ще улеснят гражданите на Европа.

Естония бе приета в ЕС 3 години преди България – през 2004 г. и за първи път поема европредседателството.

За председателството Естония, която е с население 1,300 млн. души, вече има обучен екип и ремонтиран индустриален център в Талин, който ще поеме срещите на високо равнище.

Бюджетът на Естонското председателство е 75 млн. евро. България досега задели 150 млн. лв., но се очаква сумата да бъде актуализирана.

Естония е пионер в разработването на електронното правителство и може да се похвали с електронна система, която позволявана гражданите ѝ да гласуват спокойно и сигурно от домовете си – нещо, от което Бълглария може да почерпи опит.

След 2017 Estonian Presidency of the Council of the EU идва ред на България - Подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.