Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
10-07-2017

Колко културни и креативни са европейските градове? Вижте къде е вашия град #EUCreativeCities

През изминалата седмица бе публикуван докладът „Наблюдение на културните и креативни градове”. В изследването са включени 168 града от 30 европейски държави. Българските градове са София, Пловдив, Варна и Велико Търново. Нито един град от Източна Европа не е успял да се класира сред първите десет в различните категории.

Този нов инструмент предоставя сравними данни за постиженията на европейските градове в девет измерения, обхващащи културния и творческия сектор, и подчертава как техните постижения допринасят за социалното развитие и икономическия растеж на градовете и за създаването на работни места.

Критериите, по които са оценявани градовете, са култура, креативна икономика и заобикаляща среда. Към всеки от тях има по 9 индикатори – например броя на музеите, местата в киносалоните, посещения на туристи, работни места по индустрии, патенти, чуждестранни студенти, самолетни полети, влакове до съседни градове и качество на управлението. Именно при последния показател Отвореност/доверие и управление на града, оценките за българските градове са ниски. 

Основните констатации от проучването са следните:

  • Водещи градове на културата и творчеството: в сравнение с други градове с подобно население, Париж, Копенхаген, Единбург и Айндховен демонстрират най-добри резултати.
  • Култура, творчество и благоденствие: културата и творчеството допринасят за по-висок икономически растеж и са от решаващо значение за градовете с по-ниски доходи.
  • Размерът не е всичко: размерът на даден град не е определящ фактор за неговите постижения в областта на културата и творчеството, като средно малките и средните градове показват сравнително добри резултати в сравнение с по-големите градове.
  • Столиците отбелязват високи резултати, но не са на първите места: въпреки че често столиците са на водещата позиция, в Австрия, Белгия, Италия, Германия, Полша, Испания, Нидерландия и Обединеното кралство има градове с по-добри резултати.

„Идеалният“ град на културата и творчеството в Европа би бил амалгама от градовете с най-добри резултати по всеки показател. Този град би имал културните центрове и съоръжения на Корк (Ирландия), участието в културни мероприятия и атрактивността, както и заетостта в творческия сектор и сектора на знанията на Париж (Франция), правата на интелектуалната собственост и иновациите на Айндховен (Нидерландия), новите работни места в творческите сектори на Юмео (Швеция), човешкия капитал и образованието на Льовен (Белгия), отвореността, толерантността и доверието на Глазгоу (Обединеното кралство), местните и международните връзки на Утрехт (Нидерландия) и качеството на управлението на Копенхаген (Дания). Пет от тези осем града имат по-малко от 500 000 жители (Корк, Айндховен, Юмео, Льовен и Утрехт).

Комбинираните класации са четири – според големината на града.

Над 1 милион души население:

1.Париж

2.Мюнхен

3.Прага

4.Милано

5.Брюксел

От 500 000 до 1 милион население:

1.Копенхаген

2.Амстердам

3.Лисабон

4.Стокхолм

5.Дъблин

От 250 до 500 хиляди население:

1.Единбург

2.Карлсруе

3.Утрехт

4.Нюремберг

5.Флоренция

Под 250 хиляди население:

1.Айндховен

2.Линц

3.Хертогенбос

4.Корк

5.Хайделберг

За повече информация

Пълен текст на доклада

Обзор на градове на културата и творчеството Онлайн интерактивен инструмент

Информационни листове по страни

Инфографика

Съвместен изследователски център

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.