Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
15-12-2017

Наградата „Сахаров“: „Тя е за всички венецуелци“ #SakharovPrize

Наградата "Сахаров" на Европейския парламент за защитници на правата на човека и демокрацията бе връчена на опозицията във Венецуела на церемония на 13 декември.

По време на награждаването председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза, че това е награда за всички венецуелци по целия свят. Той отбеляза влошаването на правата на човека във Венецуела и призова за връщане към свободните избори, в които да участват всички, за да може венецуелският народ да избере своето бъдеще.

Сред гостите на церемонията бяха и финалистката за награда „Сахаров“ Аура Лолита Чавес, както и Бетлеем Исак, дъщеря на другия финалист Давит Исак, който е затворник в Еритрея от 2001 г. В речта си председателят на ЕП Антонио Таяни призова за незабавното освобождаване на г-н Исак от еритрейските власти.

 

Признание за хората във Венецуела

На 26 октомври председателят на Парламента Антонио Таяни и лидерите на политическите групи присъдиха наградата „Сахаров“ за свободата на мисълта на опозицията в страната, която се противопоставя на режима на Мадуро. Тук се включват Националното събрание, представлявано от неговия председател Хулио Борхес, и всички политически затворници в списъка на неправителствената организация „Foro Penal Venezolano“ (Венецуелски наказателен форум), представлявани от Леополдо Лопес, Антонио Ледесма, Даниел Себайос, Йон Гойкоечеа, Лорент Сале, Алфредо Рамос и Андреа Гонсалес.

Венецуела преживява тежка политическа и икономическа криза. Растящата инфлация оставя милиони хора в затруднения да закупят основни храни и лекарства. Над 120 души са загинали от началото на годината в улични сблъсъци и демонстрации срещу правителството на Николас Мадуро.

Националното събрание, в което опозицията имаше мнозинство, бе лишено от правомощия, а според  „Foro Penal Venezolano", в страната има около 300 политически затворници.

 

Наградата „Сахаров“ става на 30 години

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта се присъжда всяка година от Европейския парламент. Тя е учредена през 1988 г., за да почете усилията на личности и организации, борещи се за права на човека и за основните свободи, и носи името на съветския физик и дисидент Андрей Сахаров. Сред носителите са Нелсън Мандела и Малала Юсуфзай.

По повод на предстоящата 30-та годишнина на наградата Европейският парламент организира заедно с фотографската агенция Magnum Photos изложба, представяща ежедневието на четирима активисти за права на човека от Тунис, Камбоджа, Етиопия и Босна и Хецеговина. Изложбата, наречена „Те защитават нашите свободи - 30 години награда „Сахаров““ бе открита в ЕП на 12 декември и ще бъде представена в различни страни от ЕС през 2018 г. Тя ще гостува в България в края на май и началото на юни.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.