Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
10-06-2019

Над 85 % от местата за къпане в Европа с отлично качество на водата, в България отлични са 53%

Зоните за къпане в България в отлично състояние са 50 на брой. Това е 52.6% от общата им бройка в страната, става ясно от последния доклад по темата на Европейската комисия за 2018 г. Най-зле по показателя – с най-малък процент зони за къпане в отлично състояние, е Полша – 28%, а на трето място в негативната класация след България е Румъния – 56%.

Средното ниво за ЕС на отличните води е 85%, като в доклада са включени и места за къпане в Албания и Швейцария

Всяка страна – членка на ЕС, подава данни, като те се събират в Информационната система по водите на Европейския съюз (WISE). Под наблюдение са общо близо 22 хил. места за къпане.

По българското Черноморие

За 2018 г. България е подала данни към сомисията за 95 зони за къпане. По черноморското крайбрежие зоните за къпане са 90 на брой, а общо за страната са 94.

От общата бройка на зоните за къпане с отлично качество са 50, или 52.6% от общата бройка. С добро качество са 36, или 37.9%. Зоните за къпане, които са със „задоволително качество“, са 7, или 7.4%. А с лошо качество е една – Офицерският плаж на Варна, а за една зона няма информация.

Три от седемте зони със задоволително качество също са във Варна. Централният и южният плаж на Варна са с категория достатъчно качество на водите, както и зоната „Аспарухово“. Другата голяма концентрация на зони със задоволително качество е в Бяла – Северен, Централен и плаж Чайка. Последната зона за къпане със задоволително ниво е в Свети Константин и Елена (до минерален басейн).

С най-много отлични зони за къпане са Кипър (99.1%), Малта (98.9%), Австрия (97.3%), Гърция (97%) и Хърватия (94.4%).

Общо 301 места, или 1.3% от всички зони в ЕС, Швейцария и Албания са с лошо качество. Трите държави с най-много места за къпане с „лошо“ качество на водата са Италия (89), Франция (54) и Испания (50).

Франция отбелязва успех, тъй като през 2017 г. зоните в тази категория са били 80, а при Италия има влошаване на ситуацията, като година по-рано местата с неподходяща за къпане вода са били с 10 по-малко от тези през 2018 г. Разбира се, страната разполага с други 4987 места в отлично състояние, което е 90% от общата бройка, която страната докладва пред Брюксел.

Лидерът по най-малко зони в отлично състояние – Полша, пък докладва 483 зони, като за 301 няма информация. От въпросните 483 зони 337 са във вътрешността на страната и 146 по крайбрежието.

Вижте състоянието на водата в различни части на Европа с интерактивната карта 👉 http://bit.ly/2XpNufS
Подробни доклади за всяка държава 👉 http://bit.ly/2IoCCZd

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.