Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
12-06-2019

Покана за предложения в рамките на Европейски корпус за солидарност

В Официалния вестник на ЕС от 12 юни е публикувана покана за представяне на предложения в рамките на Европейски корпус за солидарност – Доброволчески екипи във високоприоритетни области.

Проектите „Доброволчески екипи във високоприоритетни области“ са широкомащабни проекти в подкрепа за дейностите на доброволчески екипи. Целта им е да бъдат извършени краткосрочни интервенции със силно отражение в отговор на обществени предизвикателства в области на политиката, определени на равнище ЕС.

Цели и приоритети

Целта на Европейския корпус за солидарност е да насърчава солидарността като ценност, главно чрез доброволческа дейност. Той трябва да повишава ангажираността на младите хора и на организациите по отношение на достъпни и висококачествени дейности за солидарност като начин да се допринесе за засилване на сближаването, солидарността, демокрацията и гражданството в Европа. Същевременно се отговаря на обществените предизвикателства и се укрепват общностите, с полагане на особени усилия за стимулиране на социалното приобщаване. Корпусът допринася и за европейското сътрудничество, което е от значение за младите хора.

Доброволческите екипи във високоприоритетни области ще имат за цел по-специално:

  • да работят за посрещане на ясно определени неудовлетворени обществени потребности;
  • да стимулират солидарността в държавите членки;
  • да предоставят възможности на младите доброволци да придобиват умения и компетентности, полезни за тяхното личностно, образователно, социално и професионално развитие;
  • да носят осезаеми ползи за общностите, в които се извършват дейностите;
  • дейностите им да достигнат до млади хора с по-малко възможности, включително бежанци, кандидати за убежище и мигранти;
  • да насърчават многообразието, междукултурния и междурелигиозния диалог, общите ценности за свобода, толерантност и зачитане правата на човека, както и проекти за повишаване на медийната грамотност, критичното мислене и чувството за инициатива на младите хора;
  • да подсилват капацитета и международния обхват на участващите организации;
  • да повишават осведомеността и разбирането на участниците за други култури и страни, предлагайки им възможност да изградят мрежи от международни контакти, да участват активно в обществения живот и да развият чувство за европейско гражданство и идентичност.

Допустими кандидати

Като кандидати се допускат публични и частни организации, които към крайния срок за представяне на предложения имат валидна акредитация за доброволчески дейности по Програма „Еразъм+“ или знак за качество за доброволческа дейност.

Допускат се само кандидатури на юридически лица, установени в 28-те държави членки на Европейския съюз.

Общият бюджет, заделен за съфинансирането на проекти по тази покана, възлиза на 1 018 325 EUR и се основава на Годишната работна програма за 2018 г. на Европейския корпус за солидарност. Финансовото участие на ЕС не може да надхвърля 80 % от общия размер на допустимите разходи по проекта.

За подаване на заявленията трябва да се използва онлайн формуляр на заявление за кандидатстване за безвъзмездни средства (eForm). Формулярът eForm е достъпен на английски, немски и френски език на следния интернет адрес: http://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en и трябва да бъде надлежно попълнен на един от официалните езици на ЕС.

Надлежно попълненото заявление трябва да бъде подадено онлайн до 19 септември 2019 г., 12:00 ч. (на обяд, брюкселско време).

Пълния текст на поканата можете да видите и изтеглите оттук:

Покана за представяне на предложения – EAC/A01/2019 – Европейски корпус за солидарност

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.