Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
26-06-2019

От днес стартира пилотната фаза за тестване на новите насоки за етичен изкуствен интелект

В Брюксел започна първото европейско събитие на Алианса за изкуствен интелект, на което над 3000-те членове на алианса се срещнаха лице в лице за първи път. По време на събитието беше стартирана пилотната фаза на тестването на етичните насоки за развитие и използване на изкуствения интелект, изготвени от алианса и експертната група.

Групата на високо равнище представи своите 33 препоръки относно политиката и инвестициите в подкрепа на развитието и внедряването на надежден изкуствен интелект в Европа. Препоръките се съсредоточават върху ориентирания към човека подход по отношение на изкуствения интелект, като същевременно признават, че изкуствения интелект е една от най-трансформиращите технологии за стимулиране на иновациите и производителността.

От днес предприятията и всички други заинтересовани страни могат практически да тестват дали отговарят на новите етични насоки за развитие и внедряване на изкуствен интелект. Над 300 организации вече са изразили интерес към това. Онлайн проучването остава отворено до 1 декември 2019 г. Комисията призова всички, които осъществяват дейност в областта на изкуствения интелект, да участват в тази пилотна фаза. Успоредно с това, експертната група ще организира поредица от проучвания на конкретни случаи. Резултатите ще бъдат анализирани в началото на 2020 г. Въз основа на тези анализи, експертната група ще направи своите предложения и новата Европейска комисия ще прецени какви да бъдат следващите стъпки.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.