Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
17-07-2019

Парламентът избра Урсула фон дер Лайен за първата жена председател на Европейската комисия

С 383 гласа „за“, Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на следващата Европейска комисия с таен вот на 16 юли.

Тя трябва да заеме длъжността на 1 ноември 2019 г. с мандат от пет години. Подадени бяха 733 гласа, от които 1 беше невалиден. 383 гласа бяха „за“, 327 „против“ и 22 „въздържал се“.

Към момента Парламентът има 747 членове, съгласно получените официални известия от националните органи, което означава, че необходимият праг беше 374 гласа., т.е. повече от 50% от съставните членове. Председателят Сасоли обяви официално необходимия брой гласове преди началото на гласуването, което се проведе тайно с хартиени бюлетини.

Избраният председател на Европейската комисия сега ще изпрати официални писма към държавните и правителствените ръководители, с покана да предложат своите кандидати за членове на Комисията. Очаква се изслушванията на кандидатите в компетентните комисии да се проведат между 30 септември и 8 октомври. Пълният състав на колегиума на членовете на Комисията трябва да бъде избран от Парламента, което най-вероятно ще се случи по време на сесията на 21-24 октомври. Повече информация тук.

Родена в Брюксел през 1958 г., Урсула фон дер Лайен учи в Лондонското висше училище по икономика от 1977 г. до 1980 г. Завършва Хановерския медицински университет. Влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината като гинеколог. Тя е член на консервативния Християндемократически съюз от 1990 г. Говори френски и английски език, майка е на седем деца: „За поколението на моите деца Европа е стремеж към живот в общество, в което човек може да бъде верен на себе си, да живее, където иска, да обича, когото иска, и да си поставя цели, които отговарят на висотата на неговите амбиции.“

Шест основни приоритета засегна новоизбранния председател на ЕК Урсула фон дер Лайен при представянето в Европейския парламент на Политическите насоки за следващата Европейска комисия(2019-2024):

Европейска зелена сделка 
Икономика в интерес на хората 
Подготвена за цифровата ера Европа 
Съхраняване на европейския ни начин на живот 
По-силна Европа на световната сцена 
Нов тласък за европейската демокрация

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.