Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
09-09-2019

Календарът на ЕП: какво означават различните цветове

Червено, синьо, розово, тюркоазено – това не са цветовете на дъгата, а кодове за видовете дейности в Европейския парламент през съответната работна седмица.

С помощта на календара на Парламента можете лесно да научите какво предстои за депутатите в дадена седмица

Представяме Ви кратък справочник, който ще Ви помогне да разшифровате с какво е планирано да се занимават депутатите в Европейския парламент във всеки един момент от годината.

Синьо – уточняване на позициите на политическите групи

През седмиците, отбелязани в синьо, се провеждат заседания на политическите групи в Парламента. Целта на тези заседания е изготвянето на единна позиция на съответната група по законодателството, което предстои да бъде разглеждано в пленарна зала. 

Политическите групи са обединения на депутати от различни държави, които споделят сходни идеи и виждания. Според правилата на Парламента за сформирането на група са нужни поне 25 депутати от поне седем държави членки.

Розово – работа в парламентарни комисии

Седмиците, представени в розово на календара, са посветени на заседания на парламентарните комисии, които са публични и се излъчват на живо.

Всеки един депутат е член на една или повече комисии, които се специализират в конкретна област– външни работи, икономически въпроси, защита на потребителите и други. Във всяка комисия има представители на всички политически групи, представени в Парламента.

Комисиите са мястото, където депутатите разглеждат предложенията за законодателни текстове на Комисията и Съвета, предлагат изменения и изготвят проекти за позиции на ЕП за гласуване в пленарна зала.

Червено – пленарни сесии

Заседанията на групите и на комисиите подготвят сцената за пленарната сесия на Парламента, по време на която депутатите провеждат дебати и гласуват дали да одобрят, изменят или отхвърлят предложения за законодателство. 

Пленарните сесии са посочени в червено на календара и се провеждат предимно в Страсбург, а понякога в Брюксел.

Тюркоазено – работа извън сградите на Парламента

По време на седмиците, отбелязани в тюркоазено, депутатите имат възможност да работят извън сградите на Парламента. Те могат да организират срещи с избиратели или симпатизанти в своята страна или да участват в парламентарни делегации за връзки с представители на страни извън ЕС.

Допълнителна информация

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.