Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
07-04-2020

Световен ден на здравето - 7 април #WorldHealthDay

Европейската комисията координира общи европейски мерки в отговор на пандемията от COVID-19. Предприема решителни действия за укрепване на нашите сектори на общественото здравеопазване и за смекчаване на социално-икономическите последици в Европейския съюз.

Личните предпазни средства – маски, ръкавици, очила, предпазни шлемове и гащеризони, както и медицинските вентилатори и комплектите за изследвания са изключително важни за болниците, здравните работници, пациентите, лицата, работещи на място, и органите за гражданска защита. Доброволното споразумение за съвместно възлагане на обществени поръчки с държавите от ЕС, Обединеното кралство и Норвегия дава възможност за съвместно закупуване на такива средства, оборудване и консумативи.

Комисията публикува четири различни покани за представяне на оферти за медицинско оборудване и консумативи – на 28 февруари (ръкавици и хирургически престилки), на 17 март (лични предпазни средства за очите и дихателните органи, както и медицински вентилатори и дихателно оборудване) и на 19 март (лабораторно оборудване, включително комплекти за изследвания) – с участието на до 25 държави членки.

Помощ за нуждаещи се страни от ЕС

Координационният център за реагиране при извънредни ситуации на Европейската комисия играе ключова роля в усилията за оказване на помощ и денонощно е в готовност да помогне на всички държави в Европа и извън нея, които искат конкретна подкрепа. Тя може да е под формата на съфинансиране на превоза на помощ, включително лични предпазни средства, или под друга форма, например предоставяне на експертни съвети.

Инициатива на ЕС за солидарност в областта на здравеопазването

На 2 април Европейската комисия даде начало на инициатива на ЕС за солидарност в областта на здравеопазването, която има за цел да се подкрепят пряко здравните системи на държавите от ЕС в борбата им с пандемията от коронавирус. В рамките на инициативата ще бъдат предоставени около 6 млрд. евро за нуждите на европейските здравни системи. Половината от сумата ще дойде от това, което е останало от бюджета на ЕС, а другата половина – от допълнителни вноски, поискани от държавите членки. Инициативата ще даде възможност на Комисията да купува от името на държавите членки стоки и услуги, необходими за спешна подкрепа, и да разпределя медицинско оборудване и консумативи, да подпомага финансово и да координира превоза на медицинско оборудване и пациенти, както и да подкрепя набирането на допълнителни здравни работници и изграждането на мобилни полеви болници.

Европейски екип от експерти по COVID-19

На 17 март Европейската комисия създаде консултативна група за COVID-19, съставена от седем експерти епидемиолози и вирусолози от няколко страни от ЕС. Нейната задача е да изготви научно обосновани насоки за реакция на ЕС и да координира мерките за управление на риска. Групата, която бе създадена въз основа на мандат от държавите от ЕС, е председателствана от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду. Програмата и протоколите от заседанията на групата са достъпни тук.

ЕК

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.