Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
06-07-2020

Европейската комисия и ЕИБ предоставят на CureVac финансиране в размер на 75 млн. евро за разработване на ваксина и за разширяване на производството

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и CureVac — биофармацевтично предприятие, което извършва дейност в областта на клиничните изпитвания и разработва нов клас революционни лекарства, основани на оптимизирана иРНК — сключиха споразумение за заем в размер на 75 млн. евро в подкрепа на разработваните от предприятието ваксини срещу инфекциозни заболявания, включително неговата потенциална ваксина CVnCoV, насочена към предотвратяване на инфекциите от SARS-CoV-2. Заемът ще подкрепи усилията на дружеството да разшири съществуващите производствени възможности, отговарящи на стандарта за добра производствена практика, както и да ускори завършването на своя четвърти производствен обект в Тюбинген, Германия.

Заемът за CureVac е подкрепен от механизма за финансиране на борбата със заразните болести по програмата „Хоризонт 2020“ на ЕС. Механизмът е пример за успешното сътрудничество между Европейската комисия и ЕИБ в условията на здравна криза. Чрез него ЕИБ е подпомогнала 13 дружества с общо кредитиране в размер на 316 млн. евро за разработването на терапии, ваксини и диагностика за борба с различни инфекциозни заболявания, най-вече с коронавируса.

CureVac е водещо биотехнологично предприятие, което извършва клинични изпитвания в
областта на технологията за производството на иРНК и има 20 години опит в разработването и
оптимизирането на тази многостранна молекула за медицински цели. Принципът на патентованата технология на CureVac е използването на иРНК като носител на данни, който инструктира човешкото тяло да произвежда свои собствени протеини, способни да се борят с широк спектър от заболявания. Дружеството прилага своите технологии за разработване на терапии за онкологични заболявания, терапии с антитела, лечение на редки заболявания и профилактични ваксини.

Седалището на CureVac е в Тюбинген, Германия, с обекти във Франкфурт и Бостън, САЩ.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.