Europe Direct / Актуално

  • A+
  • A-
24-02-2021

Започват първите покани за кандидатстване по научната програмата „Хоризонт Европа“

Европейската комисия обяви тазгодишната работна програма на Европейския научноизследователски съвет по линия на „Хоризонт Европа“ — новата Рамкова програма на ЕС за научни изследвания и иновации за периода 2021—2027 г.
 
Програмата включва три основни покани за представяне на предложения за действия, насочени към разширяване на границите на познанието. Финансирането е на обща стойност 1,9 млрд. евро.
Европейският научноизследователски съвет (ЕНС) предлага субсидии за най-добрите изследователи от цял свят, готови да дойдат или да останат в Европа, за да работят за преломни научни и технологични открития, които могат да послужат за основа на нови отрасли, пазари и социални иновации на бъдещето.
 
В дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. е заложено ЕНС да получи по линия на програмата „Хоризонт Европа“ над 16 млрд. евро, което представлява увеличение с 22 % спрямо предходната програма „Хоризонт 2020“.
 
Първата покана, която ЕНС ще обяви в рамките на новата поредица от конкурси, е за субсидии за начинаещи изследователи. Чрез тях ще бъдат подпомогнати най-добрите изследователи, които създават свой независим изследователски екип или програма. Поканата ще бъде обявена на 25 февруари. Нейният бюджет е 619 млн. евро, а срокът за кандидатстване — 8 април.
 
Тя ще бъде последвана от други конкурси за безвъзмездни средства в съответствие с календара на работната програма: На 3 март ще бъде обявена поканата за субсидии за утвърдени изследователи, които консолидират своя независим изследователски екип или програма. Нейният бюджет е 633 млн. евро. Срокът за кандидатстване е 20 април. На 20 май ЕНС ще обяви покана за субсидии за водещи изследователи. Нейният бюджет е 626 млн. евро, а срокът за кандидатстване — 31 август.
 
Повече информация ще намерите тук.
Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.