Europe Direct / За бизнеса

  • A+
  • A-

Стартиране на бизнес

Създаването на нови предприятия принася динамизъм и новаторство в общия пазар. Европейският съюз стимулира това явление като един от своите приоритети посредством установяване на благоприятна среда за фирми в начална фаза на развитие.

Най-големият приоритет в това отношение е подобряването и опростяването на основните стъпки при откриването на нов бизнес, особено при неговата регистрация. Необходимо е информационните и комуникационните технологии да играят по-голяма роля за извършването на тези формалности Освен това трябва да се обърне специално внимание на определени стъпки, които, макар и да не са задължителни от правна гледна точка, се явяват от съществена важност при откриването на нов бизнес (осигуряване на капитал, изготвяне на бизнес план и пр.)

Освен създаването на подходяща среда е много важно и осигуряването на адекватна професионална помощ, която подпомага не само създаването на едно предприятие, но и неговото оцеляване и развитие през критичните първи няколко години. Следователно е задължително да се предложи леснодостъпна и висококачествена техническа помощ, която отговаря на нуждите на частните предприемачи. По тази причина т. нар. бизнес инкубатори се явяват стратегически инструмент за създаване на нови предприятия.

В Европейския съюз са валидни множество специфични разпоредби за капиталовите компании и акционерните дружества. Те подчертават важността на обмена на информация за европейските стопански субекти с оглед защитата на интересите на акционерите и третите страни. В тази връзка, Европейският бизнес регистър съчетава данни от всички регистри на страните-членки и следователно предоставя достоверна информация за европейските  предприятия.

За насърчаване на предприемачеството и трансграничното сътрудничество в рамките на вътрешния пазар, Европейският съюз дава възможност за създаване на фирми под формата на Общностни юридически лица: Европейска компания (SE), Европейска група по икономически интереси (EEIG), Европейско кооперативно дружество (SCE).

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.