Най-новото в europe.bg

  • A+
  • A-

РЕКОРДЕН БРОЙ ОБЯВЕНИ ПРОЕКТИ ПО PHARE - ВИЖТЕ ГИ В ПЪЛЕН СПИСЪК С ЛИНКОВЕ!

В края на миналата година в Официалния вестник на Европейския съюз са обявени рекорден брой тръжни процедури за определяне на изпълнители по проекти, финансирани  по Програмата ФАР - общо 120, сочи проверка на Портал ЕВРОПА.

Типовете проекти са четири - грантове, услуги, доставки и строителство, като най-голямо количество са проектите за строителство (51) и за услуги (42), следвани от доставките (14) и 13 грантови схеми.

Общият бюджет за грантовете е 43 312 000 евро, а за  услуги - 71 040 527 евро.

По тези 13 грантови схеми се предвижда да бъдат финансирани между 490 и 560 отделни проекти, показва още анализът на Портал ЕВРОПА. Грантовата схема за конкурентоспособността предвижда най-голям брой проекти, насочени към мерките за повишаване конкурентоспособността на българския бизнес - между 160 и 180 броя, според експертни оценки.

Портал ЕВРОПА предоставя на своите читатели синтезирана информация за проектите, както и данни за крайните срокове за кандидатстване, така че всички заинтересовани - граждански организации и българският бизнес да се възползват от възможностите на Програма ФАР. Предлагаме ви и линкове към пълните изисквания за участие на кандидатите.

Същевременно Портал ЕВРОПА ще се радва на всички ваши отзиви, мнения и коментари за обявените конкурси. Екипът ни особено цени гледната точка на потенциалните участници в конкурсите по ФАР и се ангажира да ги направи публично достояние с цел постигане на максимална прозрачност на процедурите, особено сега, когато България вече е член на Европейския съюз.

Паралелно с това екипът на Портал ЕВРОПА работи върху задълбочени проучвания за резултатите и ефекта от предишни проекти по ФАР, приключили в през 2006 или продължаващи в първите месеци на 2007 година в двете най-проблемни сфери в България - административната реформа и правосъдието. Ще ви представим скоро мненията на бенефициентите и на чуждестранните експерти по няколко проекта по ФАР в тези две области. За тази цел Портал ЕВРОПА работи в сътрудничество с Европейската комисия, Финансовото министерство, Министерството на държавната администрация и Министерството на правосъдието.

И така, Портал ЕВРОПА ви предоставя информацията за проектите в четири отделни материала в рубриката "EUROPE.BG представя":

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.