Европейски съюз / ЕС институции / Междуинституционални служби

  • A+
  • A-

СЛУЖБА ЗА ОФИЦИАЛНИ ПУБЛИКАЦИИ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ

Службата  за официални публикации на Европейските общности /EUR-OP/ е официален издател на всички институции на Европейския съюз: Европейският парламент, Европейският съвет, Европейската комисия, Европейският съд, Сметната палата, Европейският икономически и социален комитет, а така също и на други органи на Съюза.

Отговаря за отпечатването и разпространението на публикациите на ЕС по всички медии и чрез всички средства.
   
Въпреки, че формално не е учреден като независим орган до 1969 година произхода й датира още от Службата за публикации на Европейската общност за въглища и стомана, която публикува Официален вестник на Европейската общност за въглища и стомана от 1952 г. По този начин в архивите на Службата се съхранява ценен 50 годишен издателски опит.

Над 10 000 заглавия и близо 150 периодични издания излизат от печат всяка година. По-голямата част от тези текстове са публикувани на всички официални езици на общността, а някои от тях са преведени и на други езици, което прави от EUR-OP издател напълно оригинален и може би единствен в света от подобен род.

Най-важното издание на EUR-OP е Официален вестник на Европейския съюз. Както много други издания на EUR-OP Официалният вестник може да бъде получен на хартия, CD-ROM и ON-LINE. Неговото съдържание може да се провери ежедневно чрез запитване към някоя от базите с данни. Това е от особено значение, понеже много законодателни актове, които имат пряко значение за всеки гражданин от Съюза, трябва да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕО преди да имат юридическо действие в страните членки.
   
Друго ключово издание е Приложение към Официален вестник на ЕО, което публикува известия за търгове. Освен на хартия, изданието може да бъде получено и на CD-ROM. Базата с данни дава на абонатите моментален достъп до всички известия за търгове, получени в EUR-OP от обществените организации на страните членки, от около 60 африкански страни от Карибските острови и Тихия океан асоциирани към ЕО, а също и от САЩ, Япония и страните членки на Европейската асоциация за свободна търговия.

Официална страница на Службата

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.