Твоят глас в ЕС / За изборите

  • A+
  • A-
05-04-2007

12 611 030 ЛЕВА ВКЛЮЧВА ПЛАН-СМЕТКАТА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕП

МС одобри тарифите за излъчване на диспутите, клиповете и предизборните хроники по БНТ и БНР.

На днешното си заседание Министерският съвет прие две постановления, свързани с провеждането на изборите за членове на Европейския парламент от Република България - Постановление за одобряване на план-сметка за разходите за провеждането на изборите и Постановление за одобряване на тарифите за заплащане на предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио.
 
Сумата на поисканите средства от ангажираните в изборите институции беше 15 462 759 лв., МДААР внесе като предложение 12 211 030 лв., а Министерският съвет одобри план-сметка на стойност от 12 611 030 лв.

В нея са включени всички разходи, необходими за организационно-техническата подготовка и провеждането на изборите: осигуряване на работата на областните и общинските администрации; изработване на необходимите изборни книжа - протоколи, бюлетини, удостоверения и др.; възнаграждения и осигуровки на централната, районните и секционните избирателни комисии; подготовка и отпечатване на избирателните списъци; осигуряване на гласуването на българските граждани в чужбина; осигуряване на охранителните мероприятия от Министерството на вътрешните работи; подготовка на изборните места в държавните училища; компютърната обработка на резултатите от гласуването и разяснителна кампания относно правата и задълженията на гражданите в подготовката и провеждането на изборите.
 
Всяко ведомство трябва да представи отчет за изразходваните средства до 31 юли 2007 г., като остатъкът от средствата ще бъде върнат в държавния бюджет.
 
Днес бяха одобрени от МС и тарифите за излъчване на предизборни предавания по БНТ и БНР, с които се определя цената за 1 минута ефирно време. Предложената тарифа бе предварително съгласувана с генералните директори на БНТ и БНР.

Предложеният проект възпроизвежда Тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащаха предизборните предавания на изборите за президент и вицепрезидент през 2006 г., с промяна само в цената на хрониките. Увеличението е в рамките на около 15% от 400 на 460 лв. за хрониките по БНТ и от 60 на 70 лв. за хрониките по БНР.
 
В изпълнение на чл. 73 от Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България, Министерският съвет приема тарифа, по която партиите, коалициите на политическите партии и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, заплащат диспутите, клиповете и предизборните хроники, излъчени по Българската национална телевизия, Българското национално радио и техните регионални центрове. Предизборната кампания ще се отразява от БНТ и БНР чрез клипове, хроники и диспути.
 
В изпълнение на своите задължения по организация на изборите МДААР има ангажимента да проведе обществени поръчки: за отпечатване на изборни книжа, методически указания на ЦИК за работа на секционните комисии и бюлетините за гласуване, както и за доставка на пликове за гласуване. За да осигури пълна прозрачност на процедурите, министерството публикува на своя интернет сайт всички документи и актуална информация относно хода на обществените поръчки. В комисиите по разглеждането и оценяването на проектите са поканени да участват и представители МС и МФ, а отварянето на офертите на кандидатите по всички обществени поръчки става публично в присъствието на журналисти.

По първата поръчка вече е определен изпълнител. "Печатница на БНБ" АД ще печата бюлетините, брошурите за СИК и изборните книжа за изборите за ЕП. Обществената поръчка се състои от три лота - за отпечатване на изборните книжа, за бюлетини и за указания за СИК. 22 716 лв. без ДДС ще струват изборните книжа за изборите за Европейски парламент. По-късно, след утвърждаване на техническия образец на бюлетината и на методическите указания от Централната избирателна комисия, с "Печатница на БНБ" АД ще се проведат и договарянията по другите два лота - за отпечатването на бюлетините и за брошурите с указания за СИК.

За да осигури пълна и навременна информация за хода на подготовката и провеждането на изборите, в специален раздел на интернет страницата на министерството се публикуват всички документи, решения, писма и указания, както и основните новини. На сайта на МДААР могат да бъдат намерени всички решения на ЦИК, както и координатите за връзка с техническите екипи от областните администрации и с експертите от министерството, ангажирани с подготовката на изборите.

Започна провеждането на работни срещи с представители на общинските и областните администрации, служители от ЕСГРАОН, ТД „ГРАО" към МРРБ, на областните дирекции „Полиция" на МВР, отговарящи по подготовка на изборите.

След срещата на 30 март в Сливен, където участваха представители от Югоизточния район за планиране, по график ще продължат срещите и в останалите пет района за планиране. Домакини на тези срещи ще са областите Шумен - на 23 април, Плевен - на 24 април, Монтана - на 25 април, Пазарджик - на 26 април и Перник - на 27 април.

Целта е на тези срещи да се обсъдят новите ангажименти на администрациите при подготовката и произвеждането на предстоящите избори, въведени със Закона за избиране на членове на Европейския парламент от Република България.

От централната администрация в срещите участват експерти от МДААР и Главна дирекция ГРАО на МРРБ.

(Пресцентър на МДААР)

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.