Твоят глас в ЕС / За изборите

  • A+
  • A-
02-05-2007

ДЕВЕТ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ЩЕ НАБЛЮДАВАТ ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОДЕПУТАТИ

Девет неправителствени организации ще наблюдават изборите за депутати в Европарламента, съобщи в Бургас в сряда говорителят на ЦИК Александър Александров, цитиран от Дарик радио, съобщи Медиапул.

До този момент в ЦИК има регистрирани 6 социологически агенции, които са поискали разрешение за паралелно преброяване на гласовете на избирателите.

Крайният срок за подаване на документи за издаване на подобни разрешения е 4 май.

Двамата говорители на ЦИК Александър Александров и Бисер Троянов са в Бургас за еднодневно обучение на РИК и представители на държавата, общината и полицията, свързани с организирането на изборния процес.

Има вероятност двойното преброяване на гласовете - веднъж за партиите, след това за преференциите да създаде известни трудности. Това е новият момент на тези избори, който трябва да бъде отработен, обясни Александър Александров.

Първите резултати от вота на 20 май ще станат ясни най-рано след 72 часа, каза Бисер Троянов. Той допълни, че ще се изчака след изборната нощ въвеждането на резултатите от районите комисии и задължително повторното въвеждане на секционните протоколи в изчислителния пункт, който се намира в ЦИК. Имената на избраните 18 български евродепутати ще бъдат ясни до 25 май.

Троянов каза също, че по никакъв начин изборите няма да попречат на абитуриентките балове в страната по това време. Становището на ЦИК е, че не е необходимо да се предвиждат допълнителни ограничителни мерки в училищата, където ще има избирателни секции и сборни пунктове на абитуриенти. Би могло обаче, кметовете да предвидят определени мерки, с които да се регламентира достъпа на абитуриентите в сградата така, че да няма пречки при подготовката и при приключване на изборния ден.

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.