Твоят глас в ЕС / За кампанията

  • A+
  • A-
17-05-2007

МБМД: "ЕДВА ЛИ ЩЕ ИМА ПОВЕЧЕ ОТ ДВА И ПОЛОВИНА МЛН. ИЗБИРАТЕЛИ НА ЕВРОВОТА"

Избирателната активност на вота за Европейски парламент едва ли ще надхвърли 2.5 милиона гласоподаватели, което е близо до активността на президентските избори от миналата година - 2,8 милиона гласували. Това показват данни от национално представително изследване на МБМД, осъществено от 12 до 14 май сред 1216 български граждани граждани.

В изследването, цитирано от "Дневник" се посочва, че процентът на участие в изборите би трябвало да е около 37 на сто, /плюс-минус 2 %/.

Сериозен проблем за социолозите е високата цена на всеки мандат, отбелязват от МБМД, цитирани от БТА. При участие на около 2,5 милиона избиратели, за един мандат са необходими 139 000 гласа. Някои от партиите могат за броени гласове да останат "под чертата" и тогава гласовете на "пропадналите" се преразпределят върху останалите.

В края на предизборната кампания начело е БСП, която силно е мобилизирала избирателите си и вероятно ще получи най-много мандати, посочват от социологическата агенция. Особено, в случай, че избирателната активност спадне силно - под 35 на сто, БСП би могла да получи дори и 7 мандата, отбелязват социолозите.

ГЕРБ има все още по-слаба мобилизация и данните поставят тази партия на второто място с 5 мандата.

За третото и четвъртото място спорят ДПС и "Атака" - с около 3 места, но докато електоратът на Ахмед Доган е силно сплотен и дисциплиниран, при "Атака" е възможно "изтичане" към други партии и тогава партията на Волен Сидеров би получила 2 мандата.

НДСВ направи успешна кампания и има сигурен един мандат, а при сериозно повишаване на избирателната активност, може да се доближи до втори мандат.

При СДС кампанията беше неубедителна, отбелязват от МБМД. Въпреки, че разполагат с твърд електорат, броени гласове могат в последния момент да направят така, че партията да не вземе мандат.

ДСБ с 2,7 на сто подкрепа и останалите партии постигат ниски резултати, което не им дава шанс да класират представител за ЕП, се посочва в изследването.

Съобщението е на "Дневник".

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.