Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
27-06-2007

ДОКЛАДЪТ!

Вижте ТУК доклада на ЕК за напредъка на България, откакто сме в ЕС!

Най-важното: Европейската комисия прие единодушно докладите за България и Румъния, предаде Ройтерс. "Няма място за задоволство", пише в докладите; засега е твърде рано да се решава за клаузи. Сега няма предпазни клаузи, но нито един от шестте показателя не се приема като изпълнен от България. Европейската комисия обяви, че България и Румъния не са постигнали ефективен напредък в борбата срещу корупцията и че двете страни рискуват налагане на санкции в бъдеще, ако не се съобразят с изискванията в проблемните сфери.

Изглежда, че между окончателно приетия и предварителния доклад няма съществени разлики. Вчера се предположи, че българският и румънският еврокомисар, както и ресорният по правосъдие и вътрешни работи, са настоявали за по-умерен тон.

 


Събитието: Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви: „Тези доклади са проверка на действителността - те разкриват как българското и румънското правителство работят по съдебната реформа и се борят с корупцията и организираната престъпност. И двете правителства признават, че трябва да покажат на своите граждани и на други държави-членки, че работят сериозно за доброто функциониране на съдебната система и за овладяването на корупцията. Докладите сочат, че се бележи напредък, но усилията сега трябва да бъдат пренасочени от приемането на закони към тяхното прилагане. Въпреки че на този етап Комисията не препоръчва прилагането на предпазните клаузи, трябва да останем бдителни. Необходимите по-нататъшни промени изискват дългосрочен ангажимент. Ще сътрудничим партньорски на България и Румъния и ще продължим да докладваме редовно".

 

Ето какво каза еврокомисарят по правосъдието и вътрешния ред Франко Фратини на брифинг в Брюксел: никой от еврокомисарите не е предложил налагането на предпазна клауза. Всички комисари са взели единодушното решение докладът да е "по-мек" и "насърчаващ" от предварителния текст, който - припомняме - Портал ЕВРОПА преразказа в понеделник.

"Нашата цел е да подпомогнем България и Румъния да постигнат резултати, а не да ги обвиняваме", каза още Фратини. По думите му, "България и Румъния демонстрират воля и решителност".

"Вярвам на България и Румъния не само защото за страни-членки на съюза, но и защото показват решителност за сътрудничество", каза Фратини на брифинга, който бе предаван пряко по интернет на сайта на Комисията.

Фратини отказа да сравни този с последния преди присъединяването доклад, понеже те били различни по характер. Този доклад бил откровен и точен, каза еврокомисарят.

На въпрос дали може да посочи поне един случай на корупция по високите етажи, който да е внесен в съда, Фратини не отговори пряко и каза, че знае за разследвания дори срещу "членове на правителството". Дори министерската оставка заради евентуална корупция е добър признак, поясни той. Еврокомисарят подчерта, че най-големият проблем е проточването на съдебните процедури у нас.

Фратини отбеляза, че България е осъществила много важна конституционна реформа и остава тя да бъде превърната в законодателство. Фратини допълни, че има напредък в борбата с дребната корупция по границите.

Комисарят по правосъдието посочи, че сега ЕК и останалите страни-членки ще трябва да помагат на България и Румъния с експертна помощ и призова за участие на държавите в туининг-проекти.

ИЗ ДОКЛАДА:

"Статистическата информация, предоставена от българските власти, не указва ясно типовете извършени престъпления, например във връзка с убийствата – статистиката смесва битовите убийства с тези, свързани с общата престъпност и/или с организираната престъпност, особено поръчковите убийства. Липсва информация за напредъка в разследванията на случаи, свързани с организираната престъпност. За адекватна оценка е нужна повече прецизност.

Поръчковите убийства продължават да будят голямо безпокойство, и особено последните убийства на местни политици от януари насам. До момента няма възбудено съдебно преследване и произнесена присъда.

Скорошни скандали, в които са замесени високопоставени длъжностни лица от изпълнителната и съдебната власт в България, ще бъдат ключова проверка за ефективността на механизмите, създадени за разследване и ефективно наказание при престъпления, свързани с организираната престъпност и корупцията от големи мащаби.

Реалната, осезаема мярка за успех остава броят на успешните съдебни дела и присъди."

ОЩЕ ЧЕТИВА ЗА ДЪЛГООЧАКВАНИЯ ДОКЛАД:

  1. Реакциите на политици и експерти по изводите на ЕК.
  2. "ЕК губи търпение". Защо все едни и същи критики се повтарят? Германският криминалист Клаус Янсен ексклузивно пред Портал ЕВРОПА.
  3. Докладът бе ясен като съдържание и послание още преди 2 дни. Да си припомним...

 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.