Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
15-10-2010

В дебатите за ромите Европа трябва да си промени възгледите

Масовото експулсиране на роми от Франция постави положението на европейските роми в центъра на публичното внимание. Докато френското правителство склони в спора с Европейската комисия, ЕС иска да интегрира по-добре малцинството с пари от структурните фондове, обобщава ЕurActiv. Интеграцията обаче трябва да се случи намясто, смята евродепутатът Манфред Вебер.

Френското правителство ще склони в спора с ЕК очевидно в последнта минута. Френският имиграционен министър Ерик Бесон обяви изненадващо в сряда (13 октомври), че ще напасне законодателството към европейското право. Той заяви, че „скоро" ще се вземе съответно решение. Промените в закона ще бъдат предоставени на парламента още през декември или януари.

Европейската комисия се зарадва на промяната в мисленето на френското правителство. Еврокомисарят по вътрешния пазар Мишел Барние каза, че това е „добра новина". Дали все пак процедурата ще се състои, засега остава неясно.

Комисарят по правосъдието Вивиан Рединг обяви, че се поддържа „постоянен контакт с френските служби". Франция трябва да представи планираните законови промени писмено на Комисията за проверка. Досега не е получен подобен документ, съобщават от Брюксел. „Часовникът тик-така".

Днес, 15 октомври, изтича почти триседмичния срок, който Брюксел определи на френското правителство, за да промени поведението си. След това заплашва процедура по нарушаване на договора пред Европейския съд и парична санкция в размер от милиони.

Френските действия по отношение на ромите постави тематиката във фокуса на общественото внимание. Преди всичко това, че ЕК заплаши Франция с правни последици. „ Това показа ясно, какво означава да има единна законова основа", каза евродепутатът ром Ливия Ярока (ЕНП).

Засега в Европа не се прави достатъчно за ромите. Има само „добронамерени резолюции, празни думи и политическо замазване на очите", заяви евродепутатът. Тя се надява, че актуалното обществено внимание ще доведе до конкретен напредък в интеграцията на малцинствата.

ЕС иска да подобри социалното и икономическото положение на малцинството. Във вторник се срещнаха европейските страни-членки на конференция в Букурещ, за да обсъдят темата. Германският евродепутат Манфред Вебер (ЕНП) каза, че интеграцията трябва да се случи в градовете и общините и не може да се разпореди от горе. „Затова трябва да сме креативни", заяви той за „Дойче Веле".

Също унгарският еврокомисар Ласло Андор посочи, че в редица важни области като заетост, образование и здравеопазване страните-членки трябва да предприемат действия, за да подобрят положението на ромите.

Андор напомни обаче и колективната отговорност, която Европа носи за малцинството. Средствата от структурните фондове на ЕС трябва да допринесат предимно в източноевропейските страни-членки за интеграцията на малцинството.

Европа предоставя на страните-членки чрез Кохезиония фонд от 2007 г. до 2013 г. 350 млрд. евро. Андор настоя тези пари да се използват и за интеграцията на ромите.

Критици упрекват преди всичко Румъния и България, че не са използвали европейските пари достатъчно за интеграцията на малцинството. В двете държави живее най-голямата ромска общност в Европа.

ЕК сформира в началото на септември работна група за ромите, която трябва да проучи подхода на страните-членки към малцинството. Според Андор трябва да се знае „дали и къде парите евентуално не се използват или се използват неправилно". Първите резултати на работната група се очакват в края на годината.

В Европа живеят 10 до 12 млн. роми. На много места те са жертва на бедност и дискриминация. Това засяга и достъпа до образованието и пазара на труда.

По темата



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.