Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
14-02-2007

ПЬОТЕРИНГ ОЧЕРТА ПРИОРИТЕТИТЕ НА ЕП ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ ДВЕ ГОДИНИ

В своето встъпително слово, произнесено вчера при откриването на февруарската сесия на Европейския парламент, новият председател на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг очерта приоритетите на институцията през следващите две години и половина. Той подчерта като приоритетни през неговия мандат защитата на европейските ценности, осъществяването на реформи и насърчаване на диалога между културите с цел партньорство и толерантност, съобщава пресслужбата на парламента.

Ханс-Герт Пьотеринг беше избран за председател на Европейския парламент по време на миналата пленарна сесия в Страсбург, когато изтече мандата на г-н Борел.

Той се обърна към германския канцлер Ангела Меркел, председателят на ЕК , депутатите и всички предишни председатели на Парламента, които присъстваха като подчерта, че по времето на мандата на всеки председател на ЕП, избиран за две години и половина - кратък период от историческа гледна точка, протичат по пет председателства на ЕС (в случая на Пьотеринг- Германия, Португалия, Словения, Франция и Чехия), което дава особена важност на неговата задача.

Според г-н Пьотеринг най-големият успех на ЕС е преодоляването на разцеплението на Европа и победата на общите ценности. За него присъединяването на дванайсетте нови членки и обединението на Германия са "чудото" на настоящето поколение. "За всички нас остава една задача - да се учим един от друг, да укрепим уважението и разбирането един към друг. Би било добре да престанем да говорим за "стари" и "нови" държави-членки. Всички заедно сме Европейският парламент, а нашите народи, които ние представляваме, са Общността на Европейския съюз.

Европейски ценности

Той каза, че същината на европейските ценности се корени в човешкото достойнство. "Зачитайки достойнството на личността, ние уважаваме другия, задължаваме самите себе си и така изграждаме един ред на отговорност и солидарност. В своите реални политически действия трябва винаги да служим на човешкото достойнство и бих искал да насърча всички нас да защитаваме човешкото достойнство и права в целия свят". Той изброи няколко конкретни последици от тази философия за политиката на ЕП:

"- Ние желаем партньорство с една дееспособна и демократична Русия. Затова очакваме от руските органи на властта осезаеми усилия с оглед налагането на справедливо наказание на убийците на Ана Политковская, която направи толкова много за свободата на пресата в своята страна.

- Ние никога няма да забравим, че без Съединените американски щати нито националсоциализмът, нито съветският комунизъм биха могли да бъдат победени. Но наред с това казваме на своите американски приятели: "Гуантанамо" не е съвместим с нашите европейски принципи за правов ред.

- Ние защитаваме човешкия живот. С решимост трябва да се противопоставим на тези, които отричат Холокоста - възможно най- тежкото престъпление, като например държавния глава на една голяма
културна нация, за да не ни връхлети отново този ужас.

- Ние сме убедени: това, което свързва хората в Израел и Палестина, е тяхното човешко достойнство. Следователно се застъпваме в еднаква степен както за правото на съществуване на Израел, така и за правото на палестинския народ да живее в собствена държава.

- Ние заставаме на страната на тези, които водят мирна борба за свобода и демокрация. Поради това сме солидарни с носителя на нашата награда "Сахаров" Александър Милинкевич и неговите съмишленици за една свободна и демократична Беларус без страх и потисничество. Същата солидарност важи за носителите на награда "Сахаров" - "Las Damas de Blanco" ("Дами в бяло") в Куба и Аун Сан Су Чи в Миянма (Бирма).

- Ние защитаваме човешкото достойнство и права. Ние, Европейският парламент, сме убедени в най-голяма степен, че смъртното наказание не е съвместимо с тях. Призовавам всички ние, институциите на
Европейския съюз и държавите-членки, в рамките на Обединените нации да се застъпим за премахването на смъртното наказание".

Той добави необходимостта от сигурност, включваща осигуряването на работни места и социална защита, както и не само говорене за климатичните промени, но предприемане на необходимите мерки заедно с партньорите на Съюза. Други аспекти на сигурността, които бяха откроени от председателя на ЕП са общата енергийна политика и общата имиграционна политика ("не можем да позволим измирането на хора в Средиземно море").


Конституционният договор


"Не бива да оставяме никакво съмнение: Европейският парламент държи на Конституционния договор. Искаме да допринесем същността на Конституционния договор, в т.ч. главата за ценностите, да се превърне в правна и политическа реалност. Постигнатото тук, в Европейския парламент, съгласие относно директивата за услугите и границите на капацитета на разширяване на Европейския съюз дава конструктивен отговор на тревогите на хората", каза той.

Според него „Декларацията за бъдещето на Европа" от 25 март 2007 г. в Берлин може да отбележи следващото ключово постижение по този път. Основните й елементи би следвало да са: признание на нашите ценности и на необходимите реформи; ангажимент за съвместно превъзмогване на предизвикателствата на бъдещето, които споменах; утвърждаване на солидарността между нашите народи и значимостта на правото като основа на начина ни на действие.

"Нито една страна, нито един народ в Европейския съюз не трябва да бъдат оставени сами с проблемите си. Това обаче изключва също националния егоизъм. Който служи само на интересите на собствената си страна, накрая ще проиграе и тях, защото руши солидарността, необходима за защита на собствените интереси." подчерта Пьотеринг.

Той добави, че ЕП иска да помогне, в рамките на германското председателство на Съвета на срещата на високо равнище на 21 и 22 юни в Брюксел да бъдат договорени график и мандат, чиято крайна цел е пълното осъществяване на практика на същността на Европейската конституция до следващите избори за Европейски парламент през юни 2009 г.

Реформа на ЕП

Във връзка с цялостните реформи, които трябва да се проведат в ЕС председателят Пьотеринг каза, че Парламентът също трябва да се реформира. Затова в четвъртък, 15 февруари, той ще представи предложение до председателите на политическите групи за цялостна реформа на работата на ЕП. С цел подобряване на работата Председателският съвет е създал работна група.

Диалог между религиите и културите

"Бъдещето на Европа до голяма степен зависи от това, доколко ще ни се удаде съжителството между културите и религиите в Европейския съюз и с нашите съседи, преди всичко от арабския и ислямския свят", заяви той.

Според него Европейският парламент трябва да окуражава и подкрепя примери на европейското гражданско общество, които отразяват диалога между културите, основан на взаимна толерантност и истината. "Не искаме „сблъсък на цивилизациите", а мир в дух на свобода и справедливост между всички народи и религиозни направления. Ето защо желаем да изградим духовен и културен мост през Средиземно море", каза той.

Пьотеринг каза, че ще посети арабските съседи на Европейския съюз и при посещенията си в страните от Европейския съюз ще търси контакт с етнически малцинства, както и с млади хора. "В лицето на Евро-средиземноморската асамблея имаме важна парламентарна институция за диалог с Близкия изток, включително Израел и арабския свят. Трябва да използваме тази институция ефективно за мир, партньорство, а когато е възможно - за приятелство", каза той и добави, че когато е възможно ще посети Израел, Ливан и Палестина.


Работата ни често е прозаична, изтощителна и недотам зрелищна. Но нашите цели са високи, както и очакванията от нас. Наше изискване е да им отговорим. В тази задача бих искал да представлявам всички Вас по такъв начин, че достойнството на Европейския парламент, обединението на нашия европейски континент и ефективността на Европейския съюз да бъдат укрепени. Моля за Вашето съдействие, благодаря за Вашето доверие и се надявам, че заедно ще
постигнем целите си, каза Пьотеринг в заключение.


Германският канцлер и председател на Съвета Ангела Меркел подчерта дългогодишния опит на новия председател като член на ЕП.

Тя каза, че Конституционният проект е ключов за ефективността на 27-те държави-членки и в тази връзка тя припомни предложената от председателството пътна карта и добави в тази връзка, че е важно за хората да знаят на следващите избори за Европейски парламент през 2009 г. за какво гласуват.

Приоритети по време на предстоящата среща на върха през март в Брюксел ще бъдат климатичните промени и енергетиката, припомни г-жа Merkel. Относно отношенията с Русия, тя изрази надежда за сключване на спогодба до май месец. ЕС трябва да упражни влиянието си в Ирак и в конфликта между израелците и палестинците именно заради това, че е успял да преодолее собствените си исторически проблеми. "С нашия опит, просперитет, можем да направим света по-мирно място", каза тя в заключение.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу каза, че избирайки Пьотеринг, депутатите са избрали председател, чиито опит и ангажираност към общия европейски проект не може да се сравни с никой друг.

Той каза, че културният и религиозният плурализъм е ценност от голямо значение за ЕС и затова приветства акцента в речта на Пьотеринг върху диалога между религиите и различните култури.

Той подчерта, че запазването и развиването на институционалното партньорство е много важно с цел да се покаже на хората, че ЕС работи за икономически растеж и създаване на работни места, сигурност на гражданите преодоляване на климатичните промени, защитавайки европейските ценности и интереси по целия свят.

Той повтори призива към страните-членки да намерят решение на кризата с Конституционния договор като подчерта, че всички правителства са подписали договора. Това според него означава две неща: първо страните членки са осъзнали факта, че ЕС трябва да разреши общите проблеми и второ - отговорност към другите държави, европейски институции и граждани. "Нямаме нужда от декларации за намерения, а ангажираност," подчерта той.




Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.