Europe.bg
  Начало - Новини - Анализи
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Анализи

RSS
  • A+
  • A-
05-03-2007

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОДПИСА УКАЗ ЗА ОБНАРОДВАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ЕВРОВОТА

Президентът на Републиката подписа указ за обнародване на Закона за избиране на представители на Република България в Европейския парламент.

Портал ЕВРОПА препечатва материала от интернет-страницата на Георги Първанов.

Държавният глава подписа указа, воден от разбирането, че приетият от Народното събрание закон предлага необходимата регламентация на изборния процес и създава условия за нормално провеждане на изборите за представители на Република България в Европейския парламент. В закона се съдържат позитивни нови елементи - пропорционалната избирателна система, въвеждането на национален избирателен район, преференциалното гласуване, които разширяват възможностите за гласоподавателите да изразяват своите предпочитания.

В същото време президентът изразява своето опасение, че приетият закон съдържа постановки, които бележат отстъпление от демократичните традиции на българското изборно законодателство, създадени през последните 16 години. Още през 1990 г. в Закона за избиране на Велико народно събрание, а по-късно и в чл.10 на действащата българска конституция залегнаха четирите класически демократични принципа на избирателната система - принципът на всеобщото избирателно право, принципът на равното избирателно право, принципът на прякото избирателно право и принципът на тайното гласуване.

Новият избирателен закон не осигурява в еднаква степен на всички български граждани правото да избират български представители в Европейския парламент. Действително, редица европейски закони, включително и на страни от Централна и Източна Европа, предвиждат изисквания за уседналост. Всяка страна има своята конституционна традиция и своите специфични подходи при третирането на проблемите на избирателното право. Приетият в България закон за избиране на наши представители в Европейския парламент оставя съмнения за прилагане на двойни стандарти спрямо българските граждани и за разделянето им на две категории - първите, които ще имат право да изразят своите политически предпочитания, гласувайки за евродепутати, а вторите ще са лишени от тази възможност.

Президентът винаги се е противопоставял и ще се противопоставя на желанията на някои политици чрез промени в изборното законодателство да постигат "служебни" победи. Не е редно в една демократична и правова държава да се извличат политически дивиденти за сметка на конституционно признати права на гражданите. Държавният глава подчертава това и заради заявените намерения да се мултиплицират тези законодателни решения върху други избирателни закони.

Президентът подписа указа с ясното съзнание за това отстъпление от утвърдените досега изборни практики в страната ни, убеден, че всяко отлагане на изборите ще бъде лош знак навътре и навън за зрелостта на българската демокрация, и то в самото начало на членството ни в ЕС. От своя страна това ще даде нови аргументи на всички онези, които остават резервирани към членството ни в ЕС или са склонни да ограничават други права на българските граждани в рамките на Съюза.

Президентът на Републиката ще направи всичко необходимо тази законодателна рамка да влезе навреме в сила, за да направи възможни както спокойната работа на институциите, така и пълноценната ориентация на гражданите. За целта има готовност да проведе ускорени политически консултации още в близките дни и да издаде указ за състава на новата ЦИК.

Президентът се надява провеждането на изборите да стане възможно на 20 май 2007 г.

Държавният глава смята, че в последна сметка резултатите от първите избори за представители на Република България в Европейския парламент ще бъдат истинският тест за способностите ни като държава и общество да укрепваме европейските норми за граждански права и отговорности.



Новини
Актуално
Анализи
Интервюта


 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Портал ЕВРОПА представя
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.