Europe.bg
  Начало - Новини - Актуално
  НАВИГАЦИЯ
  My.Europe.bg
  Потребител:
  
  Парола:
  
  
Регистрация
Забравена парола
Какво е my.Europe.bg
 
  Информация
Карта на сайта
Контактна информация
Партньори
Медийни партньори
    Вестник Дневник
    Actualno.com
    Expert.bg
    Радио България
    Хоризонт
    Yvelines Radio
    RFI Romania
    Радио Fresh
    LovechToday.eu
    Toute l'Europe
    Селскостопански новини
Изтегли и инсталирай
Последната актуална информация на тази версия на Europe Gateway е от 25 април 2014.
Можете да достъпите новата версия от тук.

Новини / Актуално

RSS
  • A+
  • A-
15-12-2007

КОМЕНТАРИ ПО ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА КОСОВО

ЕС е длъжен да предложи компенсации на Сърбия, заради очакваната вълна от бежанци, които вероятно ще поискат да напуснат Касово, когато то се отдели.

Това каза в интервю за Портал ЕВРОПА председателката на Международния център за изследване на малцинствата и междукултурните взаимодействия Антонина Желязкова.

 


Според нея офертата на ЕС е много щедра, но изключително трудно е да се намери политик, където и да е било по света, който би се отказал доброволно от национална територия". Антропологът очаква ЕС да присъедини Сърбия и Хърватия като двойка, за да даде добър знак за разширяването към Западните Балкани.

Пълния текст на интервюто с Антонина Желязкова вижте тук.

Припомняме, че според евродепутата - социалист Кристиян Вигенин "и сърби, и косовари имат общ интерес да не се постигне споразумение".  По думите на Вигенин "ако има споразумение, очевидно Косово трябва да направи някакви отстъпки; и обратно: Сърбия трябва да признае, че Косово на практика е извън нейния контрол".

От своя страна колегата му в ЕП Метин Казак /АЛДЕ- ДПС/ смята, че при постигането на компромис по независимостта на Косово "правата на гражданите за самоопределение трябва да са на първо място, да бъдат зачетени приоритетно . Друг е въпросът, че както е известно този специфичен регион има изключително тежко историческо наследство: ще повторя, че един взаимно приемлив вариант за уреждане на това състояние е за предпочитане,", поясни Казак.

Припомняме, че Председателството на ЕС обяви, че е взело политическо решение да изпрати в Косово голяма мисия - гражданска и в подкрепа на полицията, но не отвори въпрос за независимост на тази територия.

Междувременно сръбският премиер Воислав Кощуница определи като "неприемливо" и "обидно" предложението на ЕС да ускори приемането на Сърбия в Европа, ако тя се откаже от Косово, съобщава "Бета", цитирана от БГНЕС. Сръбският премиер посочи, че парламентът на Сърбия трябва да се произнесе по заключенията на ЕС след дебата за Косово в СС на ООН, предвиден за 19 декември, когато сръбските преговарящи предадат на сръбския парламент доклада си за преговорите.


КОМЕНТАР: “Генерал Анцайгер” –  Решението на ЕС да изпрати своя мисия в Косово може да постави съюза в “сива зона”, пише в коментар в германското електронно издание “Генерал Анцайгер” журналистът Юрген Рамиг. По думите на автора все още не е ясно, дали изпращането на 1 800 полицаи и специалисти в Косово, които ще имат за задача да съдействат за изграждане на местната администрация и правораздавателна система, ще бъде под мандата на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Опасенията за успеха на мисията се подхранват според Рамиг и от факта, че страни като Испания, Румъния, Кипър и Словакия не приемат с особено задоволство предложението за признаването на Косово. За разлика от тях България предпочита да заеме изчаквателна позиция докато се стигне до постановяването на окончателна “присъда”, отбелязва още Рамиг. (по "Фокус")



 
Заедно
Актуално
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Анализи
 
 
 
    Още 
Редовни доклади
 
 
 
    Още 
Новини
 
 
 
    Още 
Актуално
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Конкурси
 
 
 
    Още 
Новини / Пътна безопасност
 
 
 
    Още 
Предстоящо
 
 
 
    Още 
Интервюта
 
 
 
    Още 
Фондовете за България
 
 
 
    Още 
Основни документи
 
 
 
    Още 
Най-новото в europe.bg
 
 
 
    Още 
Тема на месеца
 
 
 
    Още 
Интернет магазин
 
    Още 

Проект на Европейския институт | Център за модернизиране на политики | Институт за европейски политики |
| Общи условия на портал Европа | Copyrights © 2003-2007 Europe.bg |
Информационната система е реализирана с финансовата подкрепа на ОСИ и ФОО - София
Страницата е съ-финансирана от Европейската Комисия. Информацията, публикувана в тази интернет страница, не представя по никакъв начин мнението или позицията на Европейската комисия.